Foto: Sunday Alamba/AP/TT

EU och USA kritiska till valproblem i Nigeria

Både EU och USA är kritiska till de problem som uppkom under det nigerianska presidentvalet, som de anser kan ha inneburit negativa konsekvenser för demokratin.

Ännu på måndagen är det oklart vilken av de två kandidaterna som har vunnit.

Telegram från TT / Omni
25 febr. 2019, 12.00

Valet i Nigeria skulle egentligen ha hållits 16 februari, men sköts i sista stund upp en vecka efter att valmyndigheten Inec sade sig ha fått problem med materialleveranserna.

Förseningen innebar sannolikt att valdeltagandet sjönk och att förtroendet för Inec sjönk, enligt de amerikanska valobservatörer som var på plats.

– Det är högst sannolikt att ett sådant sent uppskjutande fick konsekvenser för valdeltagandet, säger John Tomaszewski, företrädare för amerikanska National Democratic Institues och International Republican Institutes gemensamma observatörsgrupp.

EU:s valobservatörer riktar kritik mot myndighetens problem med att genomföra valet.

Olika tolkningar

Enligt bedömare är valet, där den sittande presidenten Muhammadu Buhari står mot affärsmannen och tidigare vicepresidenten Atiku Abubakar, det jämnaste sedan landet återigen blev en demokrati 1999.

Det preliminära resultatet väntas bli offentligt någon gång under måndagen, men det är oklart när en vinnare kan utses.

Afrikanska unionens observatörsgrupp gör bedömningen att valet på det stora hela gick fredligt till.

Den analysen ifrågasätts dock på andra håll. Under lördagen dödades 39 personer i valrelaterade våldsamheter, konstaterade exempelvis the Situation room, som representerar 70 organisationer från det nigerianska civilsamhället, på söndagen.

Pågått sedan oktober

Enligt the Situation room har dödssiffrorna vid tidigare val förvisso varit högre, men vanligtvis inträffar våldet först efter att resultaten har presenterats.

Paraplyorganisationen uppger också att totalt 260 personer har dödats i politiskt motiverat våld sedan valrörelsen drog i gång i oktober.

Fakta: Nigeria

Nigeria ligger i Västafrika. Landet har omkring 190 miljoner invånare och är Afrikas folkrikaste land. De tre dominerande folkgrupperna är hausa-fulani, yoruba och igbo. Huvudstad är Abuja.

Landets stora oljetillgångar ger betydande intäkter men i övrigt är Nigeria en traditionell utvecklingsekonomi. Stora delar av befolkningen lever på jordbruk. 2017 låg BNP per person på 1 969 dollar.

I många år har osämja rått mellan det muslimska norra Nigeria och de södra delarna av landet, där flest kristna bor.

1999 gick Nigeria över från militärstyre till civilt.

Källa: Landguiden och Världsbanken.