Europeiskt försvar i fokus på Bastiljdagen

Det europeiska försvarssamarbetet stod i fokus vid årets franska nationaldagsfirande i Paris.

På president Emmanuel Macrons gästlista stod bland andra Angela Merkel och Mark Rutte – och på Champs-Élysées paraderade styrkor från en rad EU-länder.

Telegram från TT / Omni
14 juli 2019, 09.00

Omkring 4 000 soldater från Frankrike och andra europeiska arméer marscherade längs paradgatan Champs-Élysées för att markera årsdagen av stormningen av Bastiljen under franska revolutionen den 14 juli 1789.

På åskådarplats fanns ledare från flera EU-länder, däribland Tysklands Angela Merkel och Nederländernas Mark Rutte. Även Storbritanniens avgående premiärminister Theresa May hade fått en inbjudan, men valde att i stället skicka kabinettsministern David Lidington.

Fransk-tyska brigaden

Fördjupad försvarssamverkan på EU-nivå är ett viktigt utrikespolitiskt mål för Macron. Frankrike deltar i det europeiska försvarssamarbetet Pesco och landets militär samarbetar dessutom med Tyskland, bland annat genom den så kallade fransk-tyska brigaden, som också deltog i paraden.

"Inte vid något tillfälle sedan slutet på andra världskriget har Europa varit så viktigt", konstaterade Macron i ett nationaldagsuttalande.

Vid 2017 års 14 juli-parad hade Macron bjudit in sin amerikanske kollega Donald Trump, som då var ny på jobbet. Trump blev så imponerad att han beordrade sin egen militär att hålla en liknande parad i Washington på den amerikanska nationaldagen. Sedan dess har dock relationen mellan Paris och Washington försurats, och Trump stod inte på gästlistan i år.

Protester på paradgatan

Några timmar efter att paraden avslutats och trafiken släppts på blev det oroligt på Champs-Élysées när några hundra personer ur proteströrelsen Gula västarna enligt polisen försökte ockupera paradgatan. Flera höga smällar har hörts och polisen har skjutit tårgas mot de protesterande som i sin tur kastat föremål mot polisen, enligt vittnen.