Foto: Oded Balilty/AP/TT

Expert: Enorm styrka för rättssystemet

Åtalet mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu beskrivs som en framgång för landets domstolsväsende. Att Netanyahu väljer att framställa det som ett kuppförsök var väntat enligt experter.

– Vi ser en alltmer desperat Netanyahu som kämpar för sin politiska överlevnad, säger statsvetaren Daniel Schatz.

Telegram från TT / Omni
21 nov. 2019, 21.28

Åtalet är ett bevis på att landets rättstat fungerar konstaterar Anders Persson som är statsvetare och Mellanösternforskare vid Lunds universitet.

– Det visar på en enorm kraft och styrka och ett stort mod hos riksåklagaren att han vågar väcka åtal. All heder åt Israels rättssystem, säger han till TT.

Intar offerroll

Att Netanyahu avgår frivilligt är inte troligt enligt Anders Persson, men hur han ska bära sig åt för att sitta kvar är ovisst.

– Netanyahu har ingen tydlig väg framåt. Det är ett stort berg han måste ta sig över.

Han varnar för att premiärministern försöker göra rättprocessen till en del av det politiska spelet och att Netanyahu kommer att framställa sig som ett offer för en häxjakt, något han gjort tidigare.

Stöd i partiet

– Netanyahu har kallats en magiker som klarat sig ur de flesta kriser hittills, säger Daniel Schatz, gästforskare med inriktning på politik i Mellanöstern vid New York University, till TT.

Den här gången är dock anklagelserna ovanligt allvarliga. Det är första gången en sittande premiärminister åtalas i Israel. Om det är början till slutet för den 70-årige ledarens långa politiska karriär återstår att se.

– Han har fortfarande stöd i sitt parti, även om det börjat svikta, och bland sina trogna väljare, fortsätter Schatz.

Lång rättsprocess

Om Netanyahu fortsätter att klamra sig fast vid makten kan det slå tillbaka mot honom eftersom en majoritet av befolkningen anser att en premiärminister bör avgå vid åtal.

– Netanyahus agerande riskerar att följas av väljarkårens och de politiska motståndarnas fördömanden om rättsröta, förklarar Schatz.

Hur rättsprocessen än slutar är det en mödosam rättegång som ligger framför de inblandade.

– Det här är bara början på en lång process. Vi kan vara flera år ifrån en dom, säger Anders Persson.