C föreslår utbildningspaket

Centerledaren Annie Lööf oroas av en allt hätskare ton i debatten om migration och integration och önskar att fler kunde hålla två tankar i huvudet samtidigt.

Hon försäkrade i sitt sommartal att Centerpartiet aldrig tänker backa om rätten till asyl.

– Ska vi backa från principen om människors rätt till asyl och blunda för krig, fattigdom och humanitära katastrofer? Aldrig, sade Lööf inför entusiastiska centerpartister i Hagaparken i Stockholm.

Hon vill att Allianspartierna tar sig an de svåra utmaningarna på området, men menar att det bara är "snack" att de etablerade partierna inte gör något. Förslag efter förslag har lagts.

– Borgerlighetens svar får aldrig bli att slå följe med dem som exploaterar människors oro. Vårt svar måste vara att så hopp. Det handlar om att våga tro på människor, sade Lööf som beskriver sig som förfärad och beklämd över den ton som rått under sommaren, särskilt i debatten i sociala medier.

Lööf bedrövad

– När jag har gått fram med kraftfulla förslag för att förbättra integrationen, utan att begränsa migrationen till Sverige, så har det i den allmänna debatten ibland låtit som om jag ska stå till svars för en del våldsdåd som skett i Sverige med människor från andra länder, sade Lööf på en pressträff.

Det är fullt möjligt att både bekämpa brottslighet och vara ett öppet land, framhöll hon och sade att hon också är bedrövad över handgranater, mord, skottlossning och överfall på fattiga människor.

I talet tog hon upp flera av de ämnen som kommer upp på Centerstämman i Falun om en månad, ett av dem om utbildning. Partistyrelsen vill se ett utbildningspaket för yrkesprogrammen på gymnasiet, där också utbildningar för hela branscher ska samlas under ett tak. Utbildningarna ska göras fyraåriga och teori och praktik varvas mer, med arbetsgivare involverade genom hela utbildningen och fokus på praktik de två sista åren.

TT