Andersson: "Tuffaste beslutet jag tagit"

Efter 33 år som tränare vet Janne Andersson det mesta om att ta obekväma beslut, men ändå dras han med en olustkänsla.

– Det här blir det tuffaste beslutet jag någonsin tagit. Jag vet vad ett VM betyder för så många, säger förbundskaptenen.

Klockan 18.00 den 15 maj, på ett hotell på Lidingö, namnger han de 23 spelare som följer med honom till Ryssland och fotbollslandslagets första VM-slutspel på tolv år.

Det är en knapp månad till den tv-sända uttagningen.

Det är att ta i att Janne Andersson redan våndas, men helt klart är det ett ämne som får honom att skruva lätt på sig.

– Man har tagit många beslut i karriären som tränare. Det har varit laguttagningar, förlängningar av kontrakt eller inte, ganska tuffa beslut. Men det här den tuffaste process jag är inne i. Det är inte ofta man får chansen att vara med i ett VM och det är ett gäng av de aktuella spelarna som inte kommer med.

– Det tänker jag mycket på och därför är jag extremt noga i processen. Jag kan inte motivera mina beslut hundraprocentigt för alla, men själv vill jag kunna känna att det här har jag gjort så in i helsicke bra som jag bara kan.

"Några öppna platser"

– Därför är det nog det tuffaste fotbollsbeslutet jag kommer att ta den 15 maj.

TT: Hur färdig är du med din trupp?

– Gick vi nu till VM med en stomme av spelare så är det ganska klart för mig att de spelarna ska med om de är hela och friska. Ganska många av de 23 är klara, men det är fortfarande några öppna platser. Vi följer fortfarande någonstans mellan 35–40 spelare.

TT: Du har sagt att det kan bli så att du tar ut en bruttotrupp som sedan bantas. Är det fortfarande aktuellt?

– Vi har inte satt ned foten helt där, men någonstans tror jag ändå att det är rätt att ta ut 23 spelare där alla vet att de ska åka. Det lutar åt att jag gör så, men jag har inte bestämt mig. Jag har lite olika idéer.

Osäkert med Johansson

TT: Hur är läget bland de aktuella, men skadedrabbade spelarna?

– Om man tar Jakob Johansson (korsbandsskadad i playoff-returen mot Italien) först så är han det stora frågetecknet. Även om "rehaben" går bra känns det som ett jättefrågetecken.

– Robin Olsens "rehab" har gått jättebra. Händer det inte något väldigt speciellt, som att han skulle slå upp skadan, räknar jag med att han ska bli klar i tid.

– Albin Ekdal träffade jag härom dagen och han spelade en timma i lördags, kom in och gjorde det bra, dessutom. Jag räknar med att han är frisk nu och kan köra de sista matcherna. Jag hoppas, hoppas att det inte blir några bakslag.

– Emil Forsberg har haft problem men är igång igen. "Ludde" (Ludwig Augustinsson) fick problem med baksidan av låret när han var med oss senast (landskamperna mot Chile och Rumänien) men han är på väg i rätt riktning. Även "Totte" (Christoffer) Nyman är på väg tillbaka. Jag räknar med att de flesta som kan vara aktuella ska vara friska.

Vilar sig i form

TT: Var är ditt fokus just nu?

– För min del är det en period med mycket media och det ambassadörskap det innebär att vara förbundskapten. Nästa vecka träffar vi våra bevakare (Roger Sandberg/Tyskland, Lasse Jakobson/Sydkorea och Tom Prahl/Mexiko). Först då kommer vi att börja titta på hur vi ska träna och förbereda oss. Från nästa vecka blir det lite mer fotbollsinriktning.

– Men hela tiden snurrar trupputtagningen i huvudet. För min del blir det nog någon resa för att titta på spelare, annars är det mest via tv. Det är väl där någonstans jag är i processen just nu, säger Janne Andersson.

Lite ledigt ska han också ha.

– En vecka i slutet av april och början av maj. Det har de som varit med tidigare sagt åt mig, annars kommer jag att vara helt slut. Man får inte vara trött när det väl börjar, utan då ska man ha byggt upp energi. När man väl är där får man inte vara halvtom i tanken.

TT