Trump förlänger Iranavtalet

USA:s president Donald Trump har förlängt sanktionslättnaderna för Iran som ryms under kärnenergiavtalet mellan Teheran och flera världsmakter. Men det är sista gången, enligt Vita huset.

Trump kräver nu att USA:s allierade i Europa enas om att införa tuffare krav på Iran för att avtalet ska fortsätta att gälla.

Om sanktionslättnaderna inte hade förlängs hade avtalet som begränsar Irans kärnvapenprogram mot sanktionslättnader äventyrats. USA:s president måste enligt lag försäkra kongressen var 90:e dag om att Iran lever upp till sin del av avtalet för att avtalet ska fortstätta gälla.

Samtidigt som USA nu förlängt de sanktionslättnader som kopplas till kärnenergiavtalet belade landets finansdepartement på fredagen 14 individer och företag med sanktioner.

En av dem är ayatolla Sadeq Larijanim som leder en juridisk myndighet som inrättades efter den iranska revolutionen 1979. Han är nära allierad med Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei.

Sanktionerna mot Larijanim motiveras med att han har en betydande roll i de allvarliga brott mot mänskliga rättigheter som systematiskt begås i landet.

TT-AFP-Reuters