Nordkorea: Toppmötet måste omprövas

Nordkorea hotar med att ställa in det planerade toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och landets ledare Kim Jong-Un.

Regimen säger sig behöva ompröva toppmötet om Washington insisterar på att landet ger upp sitt kärnprogram.

"Om USA försöker att tränga in oss i ett hörn för att tvinga oss att ensidigt ge upp vårt kärnenergiprogram, kommer vi inte längre att vara intresserade av en sådan dialog", säger vice utrikesminister Kim Kye Gwan i ett uttalande som återges i statliga medier.

I sådant fall kan Pyongyang behöva "ompröva" sitt deltagande på toppmötet, som enligt planerna ska hållas i Singapore den 12 juni, uppger han.

Landets avrustning förväntas ligga högst upp på mötets agenda.

Erbjudandet från USA:s utrikesminister Mike Pompeo – som besökt Pyongyang två gånger de senaste veckorna – om ekonomiskt stöd i utbyte mot avrustning avvisas också, enligt Kim Kye Gwans uttalande.

Det heter också att Donald Trump kommer att fortsätta misslyckas som ledare om han går i spåren av tidigare amerikanska presidenter.

Drar sig ur samtal

Sent på tisdagen kom beskedet att Nordkorea drar sig ur onsdagens samtal på hög diplomatisk nivå med Sydkorea, och samtidigt såddes tvivel om det kommande toppmötet mellan Trump och Kim.

Då uppgav diktaturens statliga nyhetsbyrå KCNA att mötet med Syd ställdes in på grund av Sydkoreas och USA:s gemensamma militärövningar. Dessa ses av Pyongyang som förberedelse inför en invasion.

Militärövningarna är "oförskämda och en elak provokation", enligt nyhetsbyrån KCNA.

"USA kommer att behöva tänka två gånger om ödet för toppmötet Nordkorea–USA", enligt KCNA, med en dramatiskt förändrad retorik jämfört med den senaste tidens mildare ton.

Ska utvärderas

Washington uppgav då att man kommer att fortsätta att planera för mötet mellan Trump och Kim i Singapore den 12 juni, enligt utrikesdepartementets talesperson Heather Nauert.

Hon sade att USA inte har mottagit något meddelande om att Nordkorea skulle ha ändrat sig om toppmötet, eller någon indikation på att militärövningarna skulle behövas ställas in för att toppmötet skulle bli av.

Övningarna är "inte provocerande", enligt Nauert.

Inställt möte

Den 27 april möttes ledarna för de två koreanska staterna i "fredshuset" i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd. De nya samtalen på onsdagen var också tänkta att ske i gränsbyn, och skulle hållas för att följa upp de löften som gavs då.

Sydkorea beklagar de inställda samtalen. Beskedet ligger inte i linje med "den historiska deklarationen" som tillkännagavs av de två koreanska ledarna i april, heter det från landets återföreningsdepartement.

Talespersonen Baik Tae-Hyun uppmanar Nord att snabbt återvända till samtalen.

Nordkoreas utrikesdepartement har tidigare uppgett att landet kommer att montera ned sin anläggning för kärnvapentester i slutet av maj för att hålla det löfte som gavs vid mötet i slutet av april.

TT-AFP-Reuters