Spelmarknad ritas om för att få kontroll

Den svenska spelmarknaden ska öppnas upp och spelbolag lockas "hem" från platser som Malta med licenser och en spelskatt på en rimlig nivå, 18 procent. Spelare som satsar i bolag utan licens riskerar en skattesmäll, enligt förslag från utredningen som vill rita om marknaden.

– Staten har förlorat kontrollen över spelmarknaden. I praktiken följs inte svensk lag av aktörer som verkar här och det är helt oacceptabelt, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) och kallar utredningen han nu fått för en av de "svåraste" som gjorts under hans tid som minister.

– Genomför vi utredningens förslag så får vi en lagstiftning som måste följas av de aktörer som får licens att bedriva verksamhet gentemot svenska konsumenter. Och vi får verktyg att hålla ute dem som inte har licens, säger Shekarabi som har stöd i riksdagen av Alliansen för att göra verklighet av förslagen.

Enligt Olof Lavesson, moderat ordförande i riksdagens kulturutskott där spelfrågor hanteras, och Shekarabi är siktet inställt på att före valet nästa år fatta de nödvändiga besluten för att en ny spelreglering ska komma på plats, möjligen till 2019.

– Vi kommer att ligga på regeringen, säger Lavesson.

Monopolet bort

Spelmonopolet kommer att försvinna, i praktiken är det redan borta genom att så många bolag med säte utomlands redan är mycket aktiva gentemot svenska spelare och utmanar Svenska Spel och ATG. I stället inrättas ett licenssystem där alla spelbolag får rättigheter och skyldigheter. Allt spel utan licens kommer att kriminaliseras. Utredningen förslår strängare påföljder än i dag.

– Det blir en lag som reglerar allting, säger utredaren Håkan Hallstedt vid en pressträff.

Spelsäkerheten blir en av de största skillnaderna för spelarna om utredningens förslag blir verklighet enligt Hallstedt.

Han får även frågan om hur troligt det är att utländska bolag som redan är verksamma i Sverige kommer att söka licens.

– Jag tror det finns väldigt goda möjligheter till det, svarar Hallstedt.

Han menar att det finns ett mervärde för bolagen att driva en verksamhet inom lagens råmärken, inte minst på grund av att en del av dem är börsnoterade.

Viss konkurrens

Det kommer att finnas sex typer av spel i det nya licenssystemet: statligt spel, spel för allmännyttiga ändamål, vadhållning, onlinespel, landbaserat kommersiellt spel och spel på fartyg i internationell trafik.

En del spel ska konkurrensutsättas, men inte värdeautomater, de statliga Casino Cosmopol och lotterier. Lotterier ska vara en sak för staten och syften som tjänar allmännyttiga ändamål.

Skatten på spelöverskottet i bolag som söker och får licens i Sverige föreslås bli 18 procent på behållningen, det vill säga skillnaden mellan de insatser ett bolag får och vinsterna de betalar ut. Det kan jämföras med 15 procent i Storbritannien och 20 procent i Danmark.

Anordnare av spel för allmännyttiga ändamål och lotterier ska inte beskattas, inte heller vinsterna.

Spelare som satsar hos bolag som saknar licens ska få vinsten beskattad som inkomst av kapital, de som spelar i bolag med licens slipper vinstskatt.

Enligt utredaren bör den risken vara ganska avskräckande och utredningen hävdar att Skatteverket har goda möjligheter att hålla koll på utbetalningar till personer som är skyldiga att betala skatt i Sverige.

Utredaren hävdar att det rimliga, som en konsekvens av förslagen, är att staten säljer en del av Svenska spel.

– Det är en politisk fråga och de bedömningarna kan inte göras här och nu, säger Ardalan Shekarabi.

TT