Foto: Ronald Zak/AP

Facken nobbar Greta Thunbergs strejkuppmaning

Greta Thunberg uppmanar fackförbunden att strejka för klimatet.

Men fackens besked är att de inte kommer att utlysa strejk – i stället vill de föra samtal.

Telegram från TT / Omni
25 juli 2019, 12.44

"Det är fackens uppgift att säkerställa arbetarnas rättigheter och trygghet och en kris som denna kommer medfölja stora ekonomiska förändringar, och problem, om vi inte ställer om".

Därför bör fackföreningar uppmana politikerna att genast agera i klimatkrisen. Det skriver Greta Thunberg och rörelsen Fridays for Future i en debattartikel i Aftonbladet i dag.

Men fackförbunden som TT har pratat med kommer inte att utlysa strejk bland sina medlemmar.

Det är nämligen ovanligt att strejka för att påverka i de mer allmänna politiska frågorna, som inte rör just arbetsrättigheter.

”LO använder som regel inte strejkvapnet för påtryckningar i olika politiska frågor, hur viktiga och angelägna de än är, och vi tror inte att en arbetsnedläggelse skulle föra oss närmare en lösning på klimatfrågan" svarar LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström i ett mejl.

Ska föra dialog

LO kommer i stället att föra en dialog med Fridays for future om hur svensk fackföreningsrörelse kan bidra i klimatomställningen.

"En sådan dialog inleds direkt i höst”, säger Berit Müllerström.

Ett liknande besked ger Sveriges akademikerförbund, Saco.

"Klimat- och miljöfrågor är viktiga för Sacos medlemmar. Strejkvapnet används inte för allmänna politiska påtryckningar utan enbart i konflikter som rör arbetsmarknadens parter. Saco träffar kontinuerligt näringslivet, organisationer och politiker för samtal", skriver Saco i ett mejl.

"Kan inte delta"

Naturvetarnas fackförbund säger att de är "djupt engagerade i klimatfrågan och frågorna om hållbarhet och miljö", men någon strejk blir det inte fråga om för deras del – av hänvisning till fredsplikten.

"Skälet är enkelt: På grund av fredsplikten som råder på svensk arbetsmarknad kan vi inte själva delta – eller uppmana medlemmar att delta – i någon form av strejk. Det inkluderar klimatstrejken den 27 september", skriver Johan Ahlgren, kommunikationschef till TT.

Rättad: Naturvetarnas kommunikationschef heter Johan, inte Jonas, i förnamn.