Fängelse för fyra efter provfusk för miljoner

"Ett angrepp på hela antagningssystemet".

Det kallar rätten den omfattande verksamhet som gjorde det möjligt att fuska sig till bra resultat på högskoleprovet.

Huvudpersonerna bakom fusket – tre män i 20-årsåldern – döms nu till fängelse. Även 23 köpare av ligans tjänster döms.

Telegram från TT / Omni
17 jan. 2019, 06.00

Mitt under pågående högskoleprov förra våren slog polisen till mot fuskligan. Då hade man under några intensiva veckor utrett och spanat på de misstänkta, efter att man fått in en anmälan om att det pågick ett omfattande och organiserat fusk med proven.

Tre män pekas ut som huvudpersonerna bakom verksamheten – tillsammans drev de firman HP-hjälpen som sålde "fuskpaket" till provdeltagare runt om i landet. Verksamheten har pågått mellan 2015 och 2018 och årligen omsatt mångmiljonbelopp, konstaterar Norrköpings tingsrätt.

Rätten dömer nu en 26-årig man till fängelse i sex år för bland annat grovt bokföringsbrott, medhjälp till osann försäkran, grovt brott, och skattebrott. En 23-åring döms till fem års fängelse och en 21-åring till fängelse i tre år och sex månader.

Mycket bättre resultat

"Tingsrätten har ansett att fusket har varit mycket allvarligt och ett angrepp på hela antagningssystemet till universitet och högskolor. Därutöver har fusket drabbat ett okänt antal personer som inte kommit in på utbildningar där i stället fuskarna gått före", skriver rätten i ett pressmeddelande.

En 56-åring döms till ett och ett halvt års fängelse för medhjälp till osann försäkran.

Fem andra personer döms till villkorliga domar och böter för andra brott med anknytning till trions olagliga verksamhet. De 23 personer som åtalades för att ha fuskat under provet döms även de till villkorlig dom och böter.

– Det har inte varit något som helst tvivel om att de har fuskat, säger domaren Lars-Gunnar Lundh vid en pressträff.

Åklagaren har bland annat kunna visa hur fuskarna haft låga resultat vid tidigare prov, och vid tillfället för fusket plötsligt förbättrat sina resultat väsentligt.

Bilder på fuskarna

Uppgifter om personerna – även bilder på dem – har också funnits bland fuskligans material. Bilderna har enligt rätten förmodligen varit tänkta att kunna användas som påtryckningsmedel om köparna inte betalat som avtalat. Man betalade bara en liten del före provet, resten skulle in efteråt.

– Det har varit deras variant på Kronofogdemyndigheten, kan man väl säga, säger domaren.

Åklagare Anna Lander är nöjd med domen, och tycker att den är viktig:

– Dels för att de som bedriver sådan här verksamhet upphör med det när de ser vilka konsekvenser det får. Dels är den viktig för alla personer som söker sig till en utbildning med högskoleprovspoäng, att de ska känna en trygghet och inte osäkerhet och behöva fundera på om de andra har fuskat. Det ska vara ett fungerande system.

Överklagan sannolik

26-åringen har erkänt medhjälp till osann försäkran och penningtvättsbrott, men säger att han inte varit delaktig i den utsträckning som åklagaren och nu rätten hävdar. Han anser inte heller att han ska dömas för bokförings- och skattebrott.

Även om advokaten Edward Lundqvist bara hunnit läsa domen översiktligt och inte gått igenom den med sin klient ännu, säger han att det ”ter sig sannolikt” att 26-åringen kommer att överklaga:

– Det har både att göra med att tingsrätten sett för strängt på hans medverkan i den del han har erkänt, men också att de gjort en annan rättslig bedömning av huruvida det här är bokförings- och skattepliktigt.

Fakta: Så gick fusket till

Före provtillfället skickades en speciell utrustning till köparna, som fick instruktioner om hur den skulle användas under provet, men också möjlighet att testa den innan för att säkerställa att den fungerade.

Utrustningen bestod av en modifierad mobiltelefon, ett halsband som är som en magnetspole och små magneter som du lägger mot trumhinnan i örat.

Under provet lämnade en provledare, som ingick i ligan, över proven till en annan person som fotade dem och skickade över bilderna till personer utanför skolan. De löste frågorna, och en annan person ringde upp provdeltagarna som fick de rätta svaren via hörsnäckorna.

Källa: Polisen