C ger besked i regeringsfrågan

Centerledaren Annie Lööf håller strax pressträff i regeringsfrågan.

Samtidigt ger L och C besked om att de inte tänker rösta på regeringens övergångsbudget, som läget ser ut nu.

Centerpartiet ska nu ge besked i regeringsfrågan. Klockan 10 har partiet kallat till presskonferens för att berätta vad man kommit fram till efter helgens överläggningar, bekräftar partiet för TT.

Parallellt med regeringsförhandlingarna pågår slutbehandlingen av nästa års statsbudget inför omröstningen på onsdag.

Kamp om budget

Liberalerna ger nu beskedet att de inte kommer att rösta på regeringens övergångsbudget.

– Som det ser ut nu kommer vi att lägga ner våra röster, säger L:s ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson när riksdagens finansutskott möts.

Även Centerpartiet håller fast vid att partiet tänker rösta på sin egen budget. Det innebär att Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag ser ut att vinna mot regeringens, med stöd av Sverigedemokraterna.

– Det är klart att skulle något hända i regeringsfrågan så kan det ändra vårt agerande, men som det ser ut just nu kommer vi att rösta på vår egen budget och sedan lägga ned våra röster i den avslutande omröstningen, säger Persson.

Löfven rapporterar

I dag väntas också Stefan Löfven (S) träffa talmannen Andreas Norlén för att avrapportera läget i regeringsförhandlingarna. Därefter väntas talmannen kommentera nästa steg i regeringsbildningen – statsministeromröstningen om Löfven.

Det första möjliga tillfället för en sådan omröstning är på onsdag, men den kan bli uppskjuten om Stefan Löfven har goda skäl att begära det.

Även budgetomröstningen kan skjutas upp för att anpassas till statsministeromröstningen.

På torsdag inleds EU-toppmötet i Bryssel, där bland annat brexit och migrationsfrågor står på agendan. Men om Stefan Löfven släpps fram som statsminister på onsdag, riskerar han att missa mötet eftersom han de följande dagarna får ägna sig åt presentation av ministrar och av regeringsförklaring.

TT