Efterspanade IS-svenskar nådde fram

Tre svenskar har efter flera försök troligen lyckats ansluta sig till Islamiska staten (IS), uppger källor för TT. Turkiet har på svensk begäran tidigare utvisat dem två gånger.

Två av varandra oberoende källor har fått uppgiften att svenskarna – två unga män och en ung kvinna från Örebro – har kommit fram till IS-kontrollerat område i antingen Syrien eller Irak.

– Jag fick informationen från föräldrarna, de är mycket oroliga, säger Mahdi Warsama, ordförande i Afrikas horn kulturcenter i Örebro.

Han är mycket engagerad i försöken att hindra ungdomar att bli jihadister.

En källa som ber att få vara anonym säger att trion har meddelat kontakter i Sverige att de är i Syrien.

Får hjälp

Nyhetsbyrån Reuters rapporterade den 19 maj att turkiska myndigheter hade deporterat svenskarna två gånger. Svenska myndigheter hävdade sedan att trion troligen tagit sig till Turkiet en tredje gång. Enligt Warsama finns det uppgifter om att de därefter valde en annan väg in i området.

– Det måste vara någon som hjälper dem med pengar och kontakter, säger han.

Den 22-årige mannen är dömd för en lång rad brott. Den andre mannens storebror har sedan tidigare stupat i kriget, enligt TT:s källor.

300 svenskar

Turkiet har de senaste åren deporterat 1 350 utländska medborgare som misstänks försöka ansluta sig till extrema jihadistgrupper i Syrien och Irak. Totalt finns en lista med cirka 13 500 namn på personer som förbjudits att komma in i Turkiet.

Säpo säger sig känna till fallet men vill inte kommentera om man har samma information.

Omkring 300 svenska medborgare beräknas strida för IS. Närmare 40 av dem har dött i strider i Syrien och Irak, enligt Säkerhetspolisen. Uppslutningen från Sverige till IS ses av experter som exceptionellt hög.

TT