En person hittad död i branden

En 30-årig man har omkommit i den våldsamma branden i Västmanland som fortsätter att härja. En kollega till mannen lyckades ta sig ut, men brännskadades svårt. Enligt polisen var kroppen svårt bränd.

Kroppen gick inte att identifiera, men polisen hittade en id-handling.

En 42-årig svårt brännskadad man, som hittades i närheten, ligger nedsövd på sjukhuset i Linköping och hans tillstånd uppges vara allvarligt, men stabilt. Timmerbilen som han jobbade i blev på något sätt fast bland lågorna, uppger polisen.

– Han hade kontakt med anhöriga hela tiden genom sin mobiltelefon. När ambulans kom gick han själv ut till den, men med mycket peppning, eftersom det gick inte att komma in med bår i området, säger Ann-Charlotte Israelsson vid polisen i Västmanland.

Den skadade och den döde hittades i närheten av varandra, norr om Stabäck.

– De har någon form av arbetsrelation. Vad jag förstår har de blivit överraskade och inringade av eld, säger Ivan Åslund vid polisen i Västmanland.

Under morgonen upptog brandområdet en yta på en gånger 1,5 mil, enligt länsstyrelsen i Västmanland. Det gör den troligtvis till den största branden i modern tid, enligt Jan Wisén, enhetschef på MSB.

Han säger också att förutsättningarna för att bekämpa branden är "väldigt ogynnsamma", med tanke på det torra vädret och att området är svåråtkomligt.

Enligt SMHI:s prognos ser det ut att bli sol alternativt växlande molnighet i brandområdet.

– Det finns inget säkert regn i sikte, säger Emelie Karlsson på SMHI.

Samtidigt har brandrök nu börjat komma in över Västerås, meddelar länsstyrelsen. Alla som berörs av röken uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Under natten har boende i Norberg, omkring 4 500 människor, via ett VMA fått direktiv om att förbereda sig för en eventuell evakuering. Men något definitivt evakueringsbeslut har inte tagits.

Omkring 100 personer arbetar vidare med att bekämpa branden och tillgången till helikoptrar är fortsatt god.

Under dagen väntas två franska och två italienska flygplan sättas in för vattenbombning.

– De kommer att inleda sitt arbete så fort det bara är möjligt, säger Angelica Runqvist, presstalesperson vid staben för räddningsarbetet.

Redan i går evakuerades runt 1 000 personer från orterna Ängelsberg och Västervåla med omnejd, samt Gammelby. Som en förebyggande åtgärd evakuerades även runt 15 personer från ett äldreboende i Karbenning utanför Norberg.

Tommy Persson är åretruntboende i Västervåla och tvingades lämna sitt hus sent i går eftermiddag.

– Det var rök, totalt med rök, och jag hörde hur det brann uppe i skogen och de vattenbombade ovanför där vi bor, berättar han.

Han är nu i Virsbo, söder om Västervåla, och beskriver sin situation som ett rent helvete. Han vet inte med säkerhet hur läget är med huset.

– Det går inte att beskriva med ord hur det känns. Enligt hörsägen står våra hus kvar men det brinner kring husen och de vattenbombar runt omkring, men ingenting är bekräftat.

Släckningsarbetet väntas pågå minst en månad.

– Det kommer att bli ett väldigt omfattande släckningsarbete som säkert kommer att pågå i flera veckor innan man kan säga att branden slutgiltigt är släckt. Man måste gå in och släcka där det ligger och pyr och där det brinner, säger Jan Wisén.

Sala (TT)