Två allvarligt skadade efter knivbråket

Tre elever var inblandade i ett knivbråk på en gymnasieskola i Leksand vid lunchtid på tisdagen. En tonårspojke knivhöggs i ryggen.

– Både offret och gärningsmännen är allvarligt skadade. Vi har ännu ingen klarhet i varför bråket uppstått. Vi är i ett utredningsläge nu och behöver hålla förhör för att få en klar bild, säger polisens presstalesperson Tommy Lindh.

Enligt kommundirektör Göran Wigert är både offer och gärningsman elever på skolan. Ledningen har kallat in en Posom-grupp för elever eller anhöriga som kan behöva stöd

Dämpat och sorgset

Enligt skolans rektor Marcus Zetterlund är de två inblandade inte livshotande skadade.

– Det är det senaste vi vet. Jag samlade alla elever och informerade dem så fort vi fick en bild av läget, och uppmanade dem att kontakta sina anhöriga och berätta att de var säkra, säger han.

TT: Hur är stämningen på skolan?

– Dämpad. Sorgsen. Många frågor. Jag är oerhört tacksam för hur proffsigt, ödmjukt och respektfullt min personal hanterat det inträffade. De tog hand om de inblandade eleverna när faran var avstyrd och gav dem vård i väntan på ambulans, säger Zetterlund och fortsätter:

Även eleverna har tagit det bra. Flera bevittnade händelsen och har fått samtalsstöd. Även elever som inte befann sig på skolan har fått information om händelsen.

Skadad i handen

En tredje person, också elev, har skadats i handen. Varken polisen eller Zetterlund vet i nuläget exakt hur denne elev var inblandad.

Brottsrubriceringen var först grov misshandel men har ändrats till försök till mord i ett fall och grov misshandel i ett fall. Polisen uppger att ett intensivt utredningsarbete pågår på brottsplatsen med bland annat vittnesförhör och spårsäkring.

TT