Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fler kommuner bryter samarbeten med Kina

Främmande makt försöker kortsluta det svenska politiska systemet, säger ordföranden i Linköpings kommunfullmäktige till Dagens Samhälle. Linköping bryter därför sina samarbeten med Kina.

Telegram från TT / Omni
18 febr. 2020, 19.38

Den hårda ton som Kinas ambassadör Gui Congyou har mot svenska journalister och politiker, samt landets bristande respekt för mänskliga rättigheter, leder till att flera svenska kommuner avbryter sina samarbeten med Kina.

Linköping, Västerås, Åmål, Borlänge och Dalarna är alla kommuner eller regioner som inte fortsätter sina officiella kontakter, rapporterar Dagens Samhälle.

– Vi bryter alla våra politiska kontakter med Kina. Det beror på hoten som kinesiska ambassaden har riktat mot den svenska regeringen, säger ordföranden i Linköpings kommunfullmäktige Lars Vikinge (C) till tidningen.

Linköping har i flera år haft samarbeten i näringslivsfrågor med sin kinesiska vänort Kanton.

En delegation från vänorten skulle i december ha kommit på besök, men Vikinge meddelade att den inte var välkommen. Någon reaktion från Kina fick han inte.

Borlänge har haft ett partnerskap med sin vänort Wuhan, där ungdomar har kunnat lära sig kinesiska vid ett institut. Men detta har upphört och som följd har även Region Dalarna avbrutit ett ungdomsdemokratiarbete med Hubeiprovinsen.