Foto: Hadi Mizban/AP/TT

Flera skadade vid nya protester i Irak

Flera personer har skadats i Irak i nya sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor. De protesterande har kastat sten och bensinbomber mot säkerhetsstyrkorna som svarat med tårgas och skottlossning.

Telegram från TT / Omni
26 jan. 2020, 11.01

Myndigheternas senaste försök att bryta upp demonstrationerna kom efter det att shiapredikanten Moqtada al-Sadr på lördagen meddelat att han inte längre kommer att stödja de regeringskritiska protesterna.

Hans anhängare har underblåst protesterna och även skyddat demonstranterna, men började på lördagen att dra sig tillbaka. Säkerhetsstyrkorna började då riva avspärrningarna vid Tahrirtorget i Bagdad där demonstranterna tältat sedan oktober.

Det gav protesterna ny fart.

– Jag går inte ut och protesterar ofta, men jag gör det i dag för vad de gjorde i går, jag vill visa mitt stöd för mina bröder på Tahrirtorget, säger studenten Hussain Ali till Reuters.

Minst 14 personer uppges ha skadats i huvudstaden under dagen. I Nassiriya i södra Irak har minst 17 demonstranter skadats, varav fyra fått skottskador, enligt källor inom polis och sjukvård.

Protesterna fortsatte även i flera andra städer där säkerhetsstyrkorna försökt bryta upp demonstrationerna som pågått sedan oktober. De började som en protestaktion mot arbetslöshet och korruption, men när de möttes med våld övergick de snabbt till krav på regeringens avgång.

Fakta: Irak

Diktatorn Saddam Hussein störtades 2003 genom en USA-ledd invasion. Därefter följde en våldsam konflikt mellan främst sunni- och shiamuslimska grupper i landet. Terrorrörelsen IS hade under några år kontroll över delar av Irak men är i dag i stort sett besegrad.

Drygt 40 miljoner människor bor i Irak, varav närmare sju miljoner i huvudstaden Bagdad. Knappt 60 procent av befolkningen är under 24 år. Arbetslösheten i åldersgruppen 15-24 år uppgår till 25 procent.

Landet har världens femte största oljetillgångar, gott om mineraler och bördig mark.

Landet är en republik och premiärminister Adil Abd al-Mahdi är regeringschef.

Källor: CIA World Factbook, Landguiden/UI