Foto: Hazem Ahmed/AP/TT

FN-rapport: Vakter sköt på flyende migranter

FN justerar nu upp antalet döda efter tisdagskvällens flygbombning av ett migrantförvar i närheten av Libyens huvudstad Tripoli. Samtidigt kommer uppgifter om att vakter ska ha skjutit på dem som försökte fly.

Telegram från TT / Omni
04 juli 2019, 11.25

Minst 53 personer dödades i flygräden, däribland sex barn, slås fast i en FN-rapport. Ytterligare 130 ska ha skadats.

Rapporten innehåller också besvärande uppgifter om att libyska vakter ska ha öppnat eld mot flyktingar och migranter som försökte fly från lägret efter den första av de två flygräderna, som träffade ett garage som inte användes. Den andra bombningen träffade i stället en hangar som inhyste ett stort antal migranter och flyktingar.

Flygattacken tros vara den dödligaste sedan styrkor lojala till krigsherren Khalifa Haftar för tre månader sedan inledde en offensiv för att erövra Tripoli, som leds av en FN-erkänd regering. FN:s Libyensändebud Ghassan Salamé har kallat bombningen ett krigsbrott, och världsorganisationens generalsekreterare beskriver den som "ett fasansfullt brott".

Regeringen i Tripoli anklagar Haftar, som man kallar en krigsbrottsling, för att ligga bakom attacken.

Bakgrund: Libyens kaos

Den 20 oktober 2011 sågs Libyens mångårige diktator Muammar Gaddafi i livet för sista gången. Blodig och desperat bedjande för sitt liv tvingades han ut ur sitt gömställe i sin hemstad Sirte, och lastades ombord ett fordon av beväpnade rebeller. Kort därefter visades hans döda och sargade kropp upp för världens medier.

Muammar Gaddafis långa styre – som inleddes 1969 med en oblodig statskupp som avsatte kung Idris I – fick sitt slut i samband med den protestvåg som svepte över Nordafrika och Mellanöstern, arabiska våren. Rebelloppositionen fick flygunderstöd av Nato, och situationen eskalerade i ett fullskaligt inbördeskrig.

Efter en maktkamp mellan olika grupper 2014 bildades två regeringar. I Tripoli, huvudstaden som ligger i den västra änden av landets Medelhavskust, finns en internationellt erkänd enhetsregering, kallad GNA.

Tobruk, en kuststad i öst, är säte för en annan regering som stöds av Khalifa Haftar.

Sommaren 2017 enades sidorna i princip om vapenvila. I maj i fjol kom de överens om att hålla president- och parlamentsval, men några sådana har ännu inte hållits. I april 2019 inledde Khalifa Haftar en militär offensiv mot Tripoli.

Parallellt med det instabila läget i landet har Libyen också blivit en knutpunkt för smuggling av migranter och flyktingar till Europa, inte minst från afrikanska länder söder om Sahara.

Källa: Landguiden, UI med flera