Foto: Jonas Ekströmer/TT

Förbundskaptenen om Sand: "Starkt gjort"

Telegram från TT / Omni
08 jan. 2019, 12.04

Efter att Loui Sand gått ut och berättat om sin könsdysfori säger förbundskaptenen Henrik Signell till GP att landslaget var förberett på beskedet att Sand skulle sluta, men de visste inte varför.

– Det är ju något som är viktigt för Loui och det är starkt och häftigt gjort. Men sådan är Loui, hon uttrycker ju i sociala medier att hon vill må bra och inte bryr sig om vad andra tycker. Det är ju så det ska vara och så fler borde tänka. Att man kör sitt race, säger han till tidningen.

Signell, som känt Sand sedan länge då han tränat vänstersexan även i Sävehof, tror att 26-åringen kan bli en förebild för andra i samma situation.

– Jag tycker att hon är ett väldigt fint föredöme och en bra symbol för det. Hon har ju ganska länge stått för liknande bitar, dels med sin homosexualitet och även det här med människors lika värde. Och det är ju något vi står för inom handbollen och i vårt lag också. Hon kommer nog lyckas att hitta andra spår i livet som kan ge henne den stimulans som handbollen har gett henne, säger förbundskaptenen till GP.

Fakta: Könsdysfori

En person med könsdysfori lider av att kroppen inte överensstämmer med den upplevda könsidentiteten och kan därför ha en önskan om könsbekräftande behandling.

För att erbjudas behandling inom den offentliga sjukvården krävs en medicinsk diagnos. För att fastställa en diagnos krävs en utredning vid något av de specialiserade teamen för könsdysfori i Sverige. Efter utredning tas ställning kring eventuell könsbekräftande behandling.

Källa: 1177.