Foto: Xiong Qi

Första virusfallen kartlagda

Telegram från TT / Omni
28 jan. 2020, 09.04

Bland de första fallen som fick läggas in på sjukhus på grund av det nya coronaviruset i Kina hade var tredje en underliggande sjukdom. Medianåldern var 49 år och de flesta (73 procent) var män.

Det konstaterar kinesiska forskare efter att ha analyserat de 41 fall som hade lagts in på sjukhus på grund av det nya coronaviruset fram till den 2 januari.

13 patienter, motsvarande 32 procent, hade en underliggande sjukdom, som diabetes, högt blodtryck eller hjärt-kärlsjukdom. 27 av patienterna, motsvarande 66 procent, hade blivit exponerade för mat från fisk- och skaldjursmarknaden i Huanan.

Vanliga sjukdomssymtom var feber, hosta, muskelsmärta och trötthet. Samtliga patienter hade lunginflammation. Bland de komplikationer som uppstod fanns andnöd samt akut hjärtskada (ACI). 13 patienter lades in på intensiven, varav sex dog.

Forskarna, som presenterar sina fynd i tidskriften The Lancet, konstaterar att mer forskning behövs om sjukdomens ursprung, epidemiologi, smittsamhet samt kliniska spektrum.