Foto: Peter Dejong/AP/TT

"Froome kan tävla igen om sex månader"

Cykelstjärnan Chris Froome kraschade svårt i onsdags, ådrog sig flera frakturer och missar Tour de France.

Nu har 34-åringen opererats för sina skador.

– Operationen var lång, nästan fyra timmar, men det gick väldigt, väldigt bra, säger Remi Philippot, chefskirurg på Saint-Étiennes universitetssjukhus, till AFP.

Telegram från TT / Omni
13 juni 2019, 13.22

Cykelstjärnan Chris Froome har opererats akut efter att i onsdags ha kraschat svårt under träning i Frankrike. Den 34-årige britten åkte i hög fart in i en vägg och ådrog sig ett flertal frakturer. Bland annat höger lårben, flera revben och bäckenbenet.

– Det finns krascher och så finns det dåliga krascher. Det här var en dålig krasch, säger Dave Brailsford, lagledare för Froomes stall Team Ineos.

Lyckad operation

Froome vårdas nu på intensivvårdsavdelningen på Saint-Étiennes universitetssjukhus och operationen uppges ha varit lyckad.

– Operationen var lång, nästan fyra timmar, men den gick väldigt, väldigt bra, säger Remi Philippot som är chefskirurg med inriktning på idrottsrelaterade skador.

Froome kommer att fortsätta behandlas i Frankrike i minst två dagar innan ett beslut ska tas om ytterligare behandling, troligtvis i England. De goda nyheterna för Froome, enligt Remi Pilippot, är att den hårda smällen inte tycks ha orsakat någon neurologisk skada eller drabbat huvudet.

– Han frågade direkt när han kunde vara tillbaka på cykeln. Han borde kunna tävla igen om ungefär sex månader, säger läkaren.

Skulle snyta sig

Kraschen inträffade när Froome tog händerna från styret för att snyta sig. Då tog en vindpust tag i framhjulet och Froome åkte in i en vägg. Enligt Brailsford hade Froome efter kraschen svårigheter att tala och han fördes till sjukhus med helikopter.

– Vi har tittat på hans data. Han gick från 54 kilometer i timmen till tvärstopp, säger Brailsford.

Chris Froome vann Tour de France 2013, 2015, 2016 och 2017.