Foto: Jonas Ekströmer/TT

Frostensons framtid nära en lösning

Tre nya ledamöter och två gamla anslöt när Svenska Akademien höll sitt första torsdagsmöte efter juluppehållet. Och frågan om Katarina Frostensons framtid i Akademien har tagit ett stort steg mot en lösning.

Telegram från TT / Omni
17 jan. 2019, 09.39

– Vi kom en bra bit på vägen. Jag har stora förhoppningar, säger Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson till TT efter mötet.

Under kvällen var församlingen utökad med de nya ledamöterna Jila Mossaed, Mats Malm och Eric M Runesson och de tidigare avhopparna Kjell Espmark och Peter Englund.

Både Anders Olsson och akademiledamoten Horace Engdahl var efter mötet överens om att det nya tillskottet bidragit till ett bättre samarbete.

– Vi hade ju våra nya ledamöter vid bordet för första gången, det var fantastiskt kul. Det känns som ett stort framsteg tycker jag. Rummet förändrades och det skulle det ju göra också. Därför tror jag att vi alla ser med stor tillförsikt på framtiden, säger Engdahl.

"Lite väl våghalsigt"

TT: Är krisen inom Akademien över nu?

– Man begriper inte riktigt varför saker vi gör och säger ger upphov till så väldigt starka reaktioner i omvärlden och därför kan man heller inte veta hur saker vi gör nu kommer att uppfattas. Så att säga att krisen är slut, det är nog att spela Gud på ett lite väl våghalsigt sätt.

– Men för oss själva skulle jag nog säga att vi återgått till en brukbar ordning så att vi kan fortsätta. Det är ju det som det handlar om – att fortsätta. Att se till att akademien kan gå vidare och det är tack vare de här nya ledamöterna som det känns så.

Snart nobelprisbesked

Ständige sekreteraren Anders Olsson har vid flera tillfällen i intervjuer med TT framhållit att den lösning som man eftersträvar ska fungera som en pensionslösning – inte bara för Frostenson, utan även för andra som lämnar institutionen.

Katarina Frostensons återkommande krav har varit att hon ska "kunna fortsätta sitt värv som poet" även efter utträdet ur Akademien. Vad det innebär i reda pengar är oklart.

Enligt Nobelstiftens presschef Mikael Östman kommer stiftelsen "i början av året" att meddela huruvida Akademien åter ges förtroendet att dela ut Nobelpriset i litteratur. Exakt vilka åtgärder som krävs från Akademiens sida vill han inte precisera.

Fakta: Ledamöterna i Svenska Akademien

Stol 1: Eric M Runesson, jurist – invald 2018.

Stol 2: Bo Ralph, språkforskare – invald 1999.

Stol 3: Sture Allén, språkforskare – invald 1980.

Stol 4: Anders Olsson, författare och litteraturforskare – invald 2008. Ständig sekreterare.

Stol 5: Göran Malmqvist, språk- och litteraturforskare – invald 1985.

Stol 6: Tomas Riad, språkforskare – invald 2011.

Stol 7: Sara Danius, litteraturforskare och författare – invald 2013. Deltar inte i det inre arbetet i Akademien.

Stol 8. Jesper Svenbro, antikforskare och poet – invald 2006.

Stol 9: Vakant.

Stol 10: Peter Englund, historiker och författare – invald 2002. Åter i arbete i Akademien.

Stol 11: Mats Malm, författare och litteraturforskare – invald 2018.

Stol 12: Per Wästberg, författare – invald 1997.

Stol 13: Vakant.

Stol 14: Kristina Lugn, poet och dramatiker – invald 2006.

Stol 15: Jila Mossaed, poet – invald 2018.

Stol 16: Kjell Espmark, författare och litteraturforskare – invald 1981.

Stol 17: Horace Engdahl, författare och litteraturforskare – invald 1997.

Stol 18: Katarina Frostenson, författare – invald 1992. Deltar inte i arbetet i Akademien.