Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Göteborg utreds för brott mot agentregler

Damallsvenska Göteborg FC samt fem spelare som spelar eller spelat i klubben utreds av Svenska Fotbollförbundet (SvFF) för att ha brutit mot regler kring agenter och förmedlare. Det skriver Göteborgs-P osten.

Telegram från TT / Omni
17 dec 2018, 18.14

De nya reglerna, som trädde i kraft 15 juni i år, innebär bland annat att agenter måste vare registrerade och godkända av SvFF för att få representera och få ekonomisk ersättning av spelare och föreningar i Sverige.

SvFF tittar specifikt på ett nyförvärv, en spelare som lämnat och tre kontraktsförlängningar i Göteborg, där alla spelare har kopplingar till en oregistrerad förmedlare.

– Vi har påbörjat en utredning kring de här ärendena. Inom ramen för det kommer vi försöka få klarhet i exakt vad som har hänt, vem som har anlitat vem, säger Tobias Tibell, jurist på SvFF, till GP.

– Om en klubb anlitar en icke-registrerad förmedlare kan den teoretiskt anmälas för bestraffning. Sedan är det upp till disciplinnämnden att mäta ut en bestraffning som de tycker är rimlig. Spelarna faller också in under reglementet, säger Tibell.

Förmedlaren i fråga menar att han inte varit just en förmedlare, eller agent, för spelarna i fråga.

– Jag har hjälpt tjejerna och agenter utomlands, that's it. Jag har inte tagit några pengar och det står ingenstans att jag har varit med, säger han till GP.

Lasse Svensson, sportchef i Göteborg, säger till GP om SvFF:s utredning mot klubben:

– Det kan jag tycka är lite konstigt samtidigt som det är en väckarklocka för damfotbollen att se till så att man följer det här regelverket. Det är inte så himla enkelt för oss eftersom damfotbollen har varit förskonad från sådana skumma aktiviteter som egentligen regelverket är till för att få bort.