Foto: Francisco Seco/AP/TT

Gula västarna i ny protest – över 200 gripna

Över 200 personer har gripits av polis i Paris då proteströrelsen Gula västarna samlats för nya protester.

Grupper av maskerade demonstranter kastade sten och tände eld på mopeder och papperskorgar.

Telegram från TT / Omni
20 april 2019, 15.18

Gula västarna mobiliserade för 23:e gången i ordningen sedan missnöjesyttringarna startade i höstas. Denna gång förde många demonstranter fram sin åsikt att det behövs investeras pengar i fler saker än återuppbyggnaden av den brandhärjade katedralen Notre-Dame.

"Allt för Notre-Dame, inget för 'Les Miserables'", som det stod på en skylt i folkmassan, i en anspelning på Victor Hugos roman om samhällets olycksbarn.

Polisen använde tårgas, vattenkanoner och distraktionsgranater för att skingra folkmassan och få den att hålla sig till torget Place de la République, där den hade rätt att vara. Grupper av demonstranter drabbade samman med poliser och kastade sten och flaskor mot dem. På åtskilliga håll sattes saker i brand, såsom motorcyklar och papperskorgar.

Minnen av förstörelse

Protester ägde rum i ytterligare ett antal franska städer under lördagen. Enligt inrikesdepartementet var det 27 900 personer i hela landet, varav 9 000 i Paris. Proteströrelsen påstår att det var väsentligt fler än så, med närmare 100 000 i hela landet.

Drygt 60 000 poliser hade satts in för att stävja våldet för att det inte skulle spåra ur som det gjorde när Paris paradgata Champs-Élysées vandaliserades i mars. Stora delar av tunnelbanetrafiken stoppades också.

Polisen hade förbjudit alla demonstrationer på ön i floden Seine där brandhärjade Notre-Dame ligger. Man utfärdade också demonstrationsförbud på Champs-Élysées och utanför presidentens officiella bostad Élyséepalatset.

Under dagen greps 227 personer och på kvällen hölls 178 personer fortsatt frihetsberövade, meddelar ett åklagarkansli.

"Måste få ett slut"

På gatorna mellan Bastiljen och Place de la République, där folkmassan rörde sig, är ödeläggelsen avsevärd, enligt Paris vice borgmästare Emmanuel Gregoire.

– Det här våldet måste få ett slut, säger han.

Frankrikes president Emmanuel Macron skulle hålla ett direktsänt tal i måndags och offentliggöra nya åtgärder för att försöka tillgodose missnöjda medborgare. Då startade dock branden i Notre-Dame, varpå talet sköts fram till kommande torsdag.