Foto: Janerik Henriksson/TT

H&M fryser tyska hyresinbetalningar

Flera stora klädföretag med butiker på de i vanliga fall mest välbesökta shoppinggatorna i Tyskland – däribland Adidas och H&M – meddelar att de inte kommer att betala hyra för lokaler som stängts ned för att minska smittspridningen.

Telegram från TT / Omni
29 mars 2020, 13.27

H&M planerar att skjuta upp hyresinbetalningarna i tre månader, "tills situationen har klarnat", rapporterar public service-bolaget ARD.

– I ljuset av den nuvarande situationen är det oundvikligt att vår verksamhet påverkas på kort men också på medellång sikt, säger en talesperson för H&M, som har 460 butiker i Tyskland.

Adidas meddelar att företaget tills vidare inte kommer att betala hyra för "butiker som är stängda", rapporterar Deutsche Welle.

Kai Warnecke, som leder de tyska fastighetsägarnas branschorganisation, är skarpt kritisk och menar att sportjättens beslut inte får bli prejudicerande för andra företag inom detaljhandeln.

– I så fall blir det slutet för fastighetsmarknaden, säger han.

I samband med att Tyskland förra veckan lade fram ett stödpaket för att skydda krisande företag förbjöds fastighetsägare tillfälligt att säga upp hyresavtal på grund av bristande betalning.

Men syftet var inte att "finansiellt starka företag" skulle kunna ducka sina hyreskostnader, säger regeringspartiet CDU:s rättspolitiske talesperson Jan-Marco Luczak.

– Adidas beslut är fel, slår han fast i Deutsche Welle.