Foto: Leo Correa/AP/TT

Haddad anklagar Bolsonaro för valfusk

Arbetarpartiets presidentkandidat Fernando Haddad anklagar sin högerextreme motståndare, Jair Bolsonaro, för att ha brutit mot Brasiliens kampanjfinansieringslagar.

Nästa helg ska väljarna avgöra vem av dem som ska bli landets president.

Telegram från TT / Omni
19 okt. 2018, 01.00

Haddad anklagar Bolsonaro för att hans kampanj låtit företag stå för kostnaden när massmeddelanden via meddelandetjänsten Whatsapp skickats ut, vilket Haddad anser går emot Brasiliens kampanjfinansieringslagar.

Enligt Haddad har hans parti vittnen som säger att Bolsonaro har bett företagsledare om pengar för att betala för massmeddelandena.

Bolsonaros kampanj har "skapat en veritabel kriminell organisation med företagsledare som använder oredovisade pengar för att betala för falska meddelanden på Whatsapp", säger Haddad i en intervju.

"Frivilligt stöd"

Tidningen Folha de S Paulo har rapporterat att anhängare till Bolsonaro betalat upp till 12 miljoner reais, närmare 29 miljoner kronor, för annonser som skickats ut.

Bolsonaro kallar det för "frivilligt stöd" i en tweet, där han i sin tur anklagar Haddads parti för att stjäla allmänna medel för egna politiska syften under åren vid makten.

Arbetarpartiets advokater har uppmanat åklagare och polis att utreda uppgifterna.

Haddad uppmanar även internationella observatörer och Whatsapp att undersöka fallet.

Skeptisk åklagare

Olaglig finansiering från företag kan, om det bevisas, leda till att Bolsonaro diskvalificeras, uppger Guilherme Salles Gonçalves, expert på vallagstiftning.

En brasiliansk åklagare med erfarenhet av internetbrott, som vill vara anonym, är dock skeptisk till att anklagelserna skulle utgöra ett allvarligt brott.

Bolsonaro vann den första omgången av Brasiliens presidentval med 46 procent av rösterna. I den andra valomgången, som hålls i slutet av oktober, ställs han mot Haddad, som fick 29 procent av rösterna i första omgången.

Fakta: Bolsonaro och Haddad

Jair Bolsonaro – Socialliberala partiet (PSL)

Den 63-årige högerledaren har jämförts med USA:s president Donald Trump, men till skillnad från Trump har Bolsonaro lång politisk erfarenhet, om än som en anonym medlem av deputeradekammaren, en av kongressens två kammare.

Han har en bakgrund som militär och har utmärkt sig för en rad manschauvinistiska, homofobiska och rasistiska uttalanden. Ändå leder han i opinionsmätningarna, vilket förklaras med att han är den kandidat som starkast bygger sin kampanj på anti-korruption och löften om att städa upp och ta i med hårdhandskarna mot mutkulturen och den växande kriminaliteten i största allmänhet.

Bolsonaro har italienska och tyska rötter, är född i São Paulo, men bor i den välbeställda Rio-förorten Barra da Tijuca. Han är gift för tredje gången och har fem barn.

Fernando Haddad – Arbetarpartiet (PT)

När det stod klart att den före detta presidenten Lula da Silva – Brasiliens populäraste politiker – inte skulle kunna ställa upp i valet eftersom han sitter i fängelse för korruption utsågs Fernando Haddad till Arbetarpartiets kandidat.

Haddad har arbetat i finansbranschen, men varit politiker större delen av sitt yrkesliv. 2005 till 2012 var han utbildningsminister under presidenterna Lula da Silva och Dilma Rousseff.

55-årige Haddad är från São Paulo, Sydamerikas största stad och Brasiliens ekonomiska huvudstad, där han var borgmästare 2013–2016. Föräldrarna hade en bakgrund i Libanon. Haddad är gift och har två barn.