Foto: Mark Baker/AP/TT

Häktad för massmord som chockat Nya Zeeland

Han sköt urskiljningslöst – och Nya Zeeland är i chock efter attacken mot två moskéer där 49 personer dödades.

En 28-årig australisk medborgare som beskrivs som högerextrem har häktats misstänkt för mord.

– Det här kan bara beskrivas som en terroristattack, säger Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.

Telegram från TT / Omni
15 mars 2019, 02.54

Enligt vittnen fanns flera hundra personer på plats för fredagsbönen i de två moskéerna, som ligger drygt sex kilometer från varandra i staden Christchurch, när en gärningsman öppnade eld på fredagseftermiddagen lokal tid.

– Jag hörde tre snabba skott, sedan, efter ungefär tio sekunder, började det igen. Det måste ha varit ett automatvapen, ingen kan avfyra ett vapen så snabbt, säger en person som var inne i en av moskéerna till AFP.

– Sedan började folk springa ut. En del var täckta av blod, säger vittnet.

Ett vittne som befann sig i en av moskéerna säger att han såg barn som sköts.

– Det var kroppar överallt, säger han.

"Högerextrem terrorist"

41 offer sköts ihjäl i den ena moskén i centrala Christchurch och de övriga i och omkring den andra i förorten Linwood. Dessutom vårdas 48 personer, inklusive små barn, för skottskador, enligt sjukvården.

Enligt Jacinda Ardern, som kallar dådet en välplanerad terrorattack, är runt 20 personer allvarligt skadade.

En 28-årig man som greps kort efter dådet har delgivits misstanke om mord. Ytterligare två män är gripna, men deras koppling till dådet är oklar. Ingen av dem ska tidigare ha varit på någon "övervakningslista" för terrorbrott och 28-åringen har inget kriminellt förflutet.

Enligt Australiens premiärminister Scott Morrison är den misstänkte skytten en australisk medborgare som enligt medier har varit i Nya Zeeland "relativt kort tid". Morrison kallar mannen för en "våldsam, högerextrem terrorist".

Polisen hittade även två sprängladdningar fastsatta på ett fordon, som nu har oskadliggjorts.

Mannen har framträtt i en första förhandling i en domstol. Den hölls av säkerhetsskäl bakom stängda dörrar och domstolen beslutade att han ska stanna i häkte utan möjlighet till borgen.

Vapenlagar ska ändras

28-åringen ägde två halvautomatiska vapen, två hagelvapen och ett repetergevär. Han hade godkända licenser, säger Ardern och tillägger att landets vapenlagar ska ändras.

– Gärningsmannen hade vapenlicens. Jag har fått veta att den tilldelades i november 2017. Jag kan säga er en sak just nu: våra vapenlagar kommer att förändras, säger Ardern enligt nyhetsbyrån AFP.

Ardern säger att offren kom från olika delar av den muslimska världen. Bland de skjutna finns bland annat jordanska, pakistanska och malaysiska medborgare. UD:s presstjänst har inga uppgifter om någon drabbad svensk.

Premiärminister Ardern säger att de misstänktas världsbild "inte hör hemma i Nya Zeeland eller någonstans i världen". Attacken har chockat den muslimska befolkningen i Nya Zeeland – av vilka många kommit som flyktingar.

– För många av dem är det här inte platsen där de föddes. För många var Nya Zeeland ett val, en plats dit de aktivt kom för att få säkerhet. En plats där det var tryggt att utöva sin kultur och religion, säger Ardern.

Direktsände dådet

Ardern uppmanar alla att inte dela det material från dådet som spridits via sociala medier.

Skytten direktsände dådet via Facebook i 17 minuter. Nyzeeländsk polis uppger att man arbetar för att få bort filmen från nätet och varnar för att spridning av materialet kan leda till upp till tio års fängelse. På filmen syns främre delen av ett automatvapen när gärningsmannen går genom den första av de två attackerade moskéerna och mejar ner alla som kommer i hans väg.

Facebook raderade videon samt mannens konton på Facebook och Instagram kort efter sändningen, skriver Facebook på Twitter.

Två års förberedelse

Enligt flera medier lades en lång text upp på nätforum och sociala medier före dådet under samma namn som Facebookkontot som direktsände. Det över 70 sidor långa dokumentet ska visa att dådet skedde efter runt två år av förberedelser och radikalisering, skriver AFP.

Polisen har uppmanat alla moskéer i Nya Zeeland att stänga sina dörrar och medborgarna att hålla sig borta från moskéer.

Både i Nya Zeeland och Australien har man aktiverat anti-terrorberedskap. Nya Zeeland har höjt hotnivån i landet från låg till hög för första gången i landets historia.

Fakta: Vapenvåld i Nya Zeeland

Moskéattacken i Christchurch är den första masskjutningen i Nya Zeeland på nästan 30 år.

Den senaste attacken skedde i staden Aramoana 1990, då 13 personer sköts ihjäl efter ett bråk mellan grannar.

Efter skjutningen i Aramoana skärptes landets vapenlagstiftning, men den sägs fortfarande vara relativt mild jämfört med många andra länders vapenlagstiftning.

Det finns runt 1,5 miljoner privatägda vapen i Nya Zeeland, som har en befolkning på nära 5 miljoner.

Enligt de senaste officiella siffrorna från 2013 dör mellan 3 och 12 personer årligen i skjutningar i landet.

Källa: Reuters, AFP