Foto: Johan Nilsson/TT

Halvår eller livstid – domen nära för Madsen

Om försvarsadvokaten får bestämma blir mordåtalade Peter Madsen en fri man i veckan.

Om specialåklagaren övertygar rätten blir ubåtsmannen inlåst för livet för mord på journalisten Kim Wall – eller satt i förvar på obestämd tid.

Telegram från TT / Omni
23 april 2018, 05.31

Sista orden i rättegångens slutminut får den mordmisstänkte 47-åringen:

– Jag är riktigt ledsen över det som har hänt.

Åtalet sågas på punkt efter punkt av advokat Betina Hald Engmark. Argumenten forsar ur henne i över tre timmar, och hon kallar åklagarens version för "en väldigt fint konstruerad historia".

– Men den bygger inte på fakta, den bygger inte på bevis, den bygger bara på odokumenterade anklagelser.

Dödsorsaken okänd

Ett trumfkort för försvaret är att dödsorsaken inte är fastställd – Hald Engmark pekar på andra rättsfall i Danmark där okunskap om dödsorsaken lett till att mordåtalade friats.

Advokaten uppmanar rätten att bortse från medierapporteringen och bara ta ställning till det som lagts fram i rätten. Domstolen måste hålla fast vid en fundamental rättsprincip, att hellre fria än fälla, påpekar hon.

– Hellre ska tio skyldiga gå fria än att en oskyldig döms, säger hon och betonar att det är åklagaren som har bevisbördan.

Peter Madsens förklaring är att Kim Wall dött på grund av ett undertryck i ubåten. Hennes dna på den främre luckan i ubåten visar att hon försökt att ta sig ut där, vilket styrker förklaringen om en olycka och att hon blivit instängd, hävdar advokaten i slutpläderingen.

– Jag medger att det här fallet är svårt för det är så många känslor inblandade.

Gång på gång försöker Hald Engmark slå hål på åklagarsidans argument om att Madsen ska dömas för mord och sexbrott.

"Planerat och hänsynslöst"

"Ja, ja, ja", svarar specialåklagare Jakob Buch-Jepsen på sin retoriska fråga om detta fall uppfyller de försvårande omständigheterna som krävs för att döma någon till livstids fängelse – till exempel att brottet är planerat och präglas av särskild hänsynslöshet.

– Kim Wall hittades med skador som är så motbjudande att man som åklagare saknar ord.

"Nej, nej och återigen nej", svarar åklagaren på sin retoriska fråga om det är ett problem när man inte har en helt fastställd dödsorsak.

Specialåklagaren säger att man enligt åklagarmyndighetens uppfattning inte kan stå med ett mer obehagligt och skrämmande psykutlåtande.

Livstids fängelse

Han yrkar på det strängaste straffet: livstids fängelse. Och i andra hand det tidobestämda straffet förvaring.

– Kim Wall har blivit fastbunden, sexmördad och därefter styckad, säger åklagaren, när han argumenterar för livstids fängelse.

Ett fängelsestraff på 16 år är praxis för ett enstaka mord med sexuellt motiv, enligt de tidigare domar som åklagaren hänvisar till. Men åklagaren argumenterar alltså för att det här är ett fall som utöver ett hänsynslöst mord också innefattar sexuell misshandel och styckning.

– Han ska alltså inte ha ett normalt fängelsestraff. För Peter Madsen är inte normal. Han är farlig för samhället, säger Jakob Buch-Jepsen.

Säckarna har knutits ihop och rätten drar sig tillbaka för en sista överläggning. Sex månader för den styckning Peter Madsen har erkänt i enlighet med advokatens yrkande? Livstid eller tidsobestämd förvaring såsom åklagaren slutpläderat? Eller något däremellan?

Klockan 13 på onsdag blir domslutet uppläst i byrettens sal 60.

Fakta: Ubåtsfallet i korthet

Kim Wall var journalist och skulle skriva ett reportage om den danska rymdkapplöpningen. Den 10 augusti förra året följde hon med ubåtsbyggaren och raketutvecklaren Peter Madsen på hans ubåt UC3 Nautilus.

Nu är Madsen åtalad för mord, sexbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden.

Dödsorsaken är inte fastställd och Peter Madsen hävdar att Kim Wall dött genom en olycka ombord på ubåten. Han nekar till mord, men erkänner att han styckat Wall och sänkt kroppsdelarna i havet.

Rättegången omfattar totalt tolv dagar med pläderingar och meddelande av dom den 25 april.