Foto: Kenny Bengtsson / Svd / TT

Helena Bergström: "Jag kan inte ens beskriva"

En person med stor betydelse för kulturlivet i Sverige och Stockholm. Men också en varm och inspirerande samtalspartner. Så beskrivs Benny Fredriksson, tidigare vd för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm efter sin bortgång.

– Jag kan inte ens beskriva med ord hur mycket han betytt för min kärlek till teater, säger Helena Bergström till TT.

Kontakt
18 mars 2018, 08.27

Helena Bergström har, till och från, arbetat på teatern sedan slutet av 1980-talet och minns Benny Fredrikssons arbete med att utveckla teatern.

– Det fanns en enorm vilja till förändring. En enorm vilja till jämställdhet och inkludering, det var högst på agendan.

Helena Bergström beskriver teaterchefen som en som alltid tänkte "outside the box" när det gällde pjäser och rollsättning. Bland annat föreslog han att hon skulle spela Edith Piaf och Hamlet. Men de kom inte alltid överens.

– Vi har pratat teater, bråkat, jag har lämnat teatern med steg som ekat i korridorerna, men jag har återkommit för att det konstnärliga samtalet har varit stort för mig.

– Jag har förlorat två av mina närmsta vänner och yrkeskollegor. Rikard (Wolff) för några månader sedan och nu Benny. Det är tungt, säger Helena Bergström.

Stor teatermakare

Även för Kulturhuset Stadsteaterns teater- och scenkonstchef Anna Takanen betydde Benny Fredriksson mycket, speciellt under hennes tid som chef på Göteborg stadsteater.

– Vi har haft många samtal genom åren och han har hjälpt mig lösa svåra frågor. Han var också en briljant problemlösare. Han har betytt mycket för min karriär på flera sätt, inte minst när han rekryterade mig som sin efterträdare som teaterchef, säger hon.

Det är som en av de största teatermakarna hon kommer att minnas Benny Fredriksson.

– Som en person som hela tiden hade något på gång, något stort i blicken. Den största teaterchefen under 2000-talet och att han skapade en modern folkteater som blev en angelägenhet inte bara för stockholmare utan för hela Sverige och svenskt teaterliv, säger Anna Takanen, teater- och scenkonstchef för Kulturhuset Stadsteatern, till TT.

"Evig kärleksfull respekt"

Med anledning av den före detta teaterchefens bortgång ställer teatern in kvällens föreställningar. I en kommentar till TT skriver Artistklubbens ordförande Robert Fux att Fredrikssons bortgång kom som en chock.

"Chock, sorg, mörker. Det finns ett stort behov i ensemblen att samlas och prata, komma samman och finnas för varandra efter att ha nåtts av denna tragiska nyhet. Benny har betytt oerhört mycket för många och präglat sin själ i väggarna på många vis. Teatern är just nu en plats för tårar och eftertanke. Tillsammans är enda vägen framåt".

Skådespelaren Gunilla Röör har gjort flera produktioner på Stadsteatern och har stor respekt för Benny Fredriksson.

"Vi är djupt förtvivlade. På teatern finns en evig kärleksfull respekt för vår tidigare teaterchef. Även om det inte har sett ut så i media", skriver hon i ett uttalande till TT.

Den 7 december förra året avgick Benny Fredriksson från sin tjänst som vd på Kulturhuset Stadsteatern efter att ha anklagats för en hård ledarstil i samband med en granskning i spåren av metoo.

"Inspirerande och irriterande"

På sociala medier skriver flera skådespelare med anknytning till Kulturhuset Stadsteater om sorgen. Däribland Sarah Dawn Finer, Lisa Nilsson, Sofia Ledarp, Helena af Sandeberg och Peter Jöback. Dramatikern Jonas Gardell fick även han inspiration av Benny Fredriksson.

"Benny Fredriksson var en inspirerande, irriterande, utmanande och uppmanande underbar vän och arbetskamrat. Han fick mig en gång i världen att börja skriva pjäser och Benjamin i Ömheten/Torka aldrig tårar fick sitt namn efter honom", skriver Gardell på Instagram.

I tolv år arbetade Benny Fredriksson vid Riksteatern och Stockholms stadsteater. 2002 blev han institutionens teaterchef och från 2013 till slutet av 2017 var han vd för Kulturhuset Stadsteatern. SVT:s vd Hanna Stjärne understryker vad Fredriksson betytt för Kultursverige.

"Sörjer en varm, alltid intresserad samtalspartner. Med stort och passionerat avtryck i svenskt kulturliv har Benny Fredriksson lämnat oss alldeles för tidigt", skriver hon på Twitter.

Benny Fredriksson gick bort under en vistelse i Australien. Han blev 58 år.

Fakta: Benny Fredriksson

Mellan 1979 och 1982 gick Benny Fredriksson på scenskolan i Stockholm. Som skådespelare medverkade han bland annat i teateruppsättningarna "Kaos är granne med Gud", "Lång dags färd mot natt", "Minns du den stad?" och i tv-serien "Sammansvärjningen".

Regidebuten kom 1991 med Jonas Gardells "Lena och Percy Präriehund". På flera olika scener regisserade Benny Fredriksson ett 20-tal föreställningar, däribland "Spindelkvinnans kyss", "Piaf", "Kärlek på flykt" och "Amadeus".

1996 blev Benny Fredriksson konstnärlig ledare för Parkteatern. Fem år senare tog han sig an posten som ensemblechef innan han året efter blev chef för Stockholms stadsteater. Under sina tolv år som teaterchef hade 381 produktioner premiär.

2013 tillträdde Benny Fredriksson som vd för Kulturhuset Stadsteatern. Han drev sammanslagningen av Kulturhuset och Stadsteatern och jobbade för ett öppet kulturhus. Han avgick från tjänsten 2017 efter att ha anklagats för en hård ledarstil i samband med en granskning i spåren av metoo.

Benny Fredriksson var sedan 1989 gift med operasångerskan Anne Sofie von Otter.

Källa: Nationalencyklopedin.