Foto: Robert Nyholm/TT

Inga SM-guld delas ut: "Inte värdiga mästare"

Luleå vann grundserien i SHL överlägset, men får inte SM-guldet nu när ishockeysäsongen stängs ned.

– Jag har all förståelse för beslutet, säger general managern Stefan "Skuggan" Nilsson till TT.

Telegram från TT / Omni
15 mars 2020, 13.24

Oron för spridningen av coronaviruset gör att all verksamhet i ishockeyns högsta serier stängs ner. SHL, SDHL och hockeyallsvenskan har spelat klart för säsongen.

Hockeyförbundet gör inte som basketen som delar ut SM-guld till seriesegrarna på herr- och damsidan. Tävlingsbestämmelserna medger inte att SM-guld delas ut om inte ett slutspel kan genomföras.

– Vi har ju bestämmelser som vi fastlagt i demokratisk ordning som bestämmer hur vi ska avgöra svenska mästerskap. Kan vi inte fullfölja det kan vi inte kora en svensk mästare, säger Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till TT.

Luleå vann grundserien i SHL med 14 poäng och HV71 var överlägset i damserien SDHL.

Men Stefan "Skuggan" Nilsson vill inte ha SM-guldet utan stöder förbundets beslut.

– Det är sant att vi vann serien, men vi har inte spelat om SM-guldet på rätt sätt och då känner inte vi att vi på något sätt är ett värdigt mästarlag. Vi accepterar och förstår beslutet och vi lägger ingen energi på att vi inte vann, säger Nilsson och tillägger:.

– Jag är besviken att inte säsongen fick fortskrida i lugn och ro och den här pandemin inte hade dykt upp, men nu är vi där och i den här situationen är inte något SM-guld något vi funderar över. Vi måste ta hand om nära och kära i första hand.

"Får ta nya tag"

TT: Tror du spelarna och fansen känner likadant?

– Nja, vi har ju diskuterat det här under de senaste dagarna och förstått att beslutet kommer att komma. Inga av spelarna och fansen som vi har pratat med tycker att det skulle kännas rätt på något sätt. Vi får se till att samhället löser det här med covid-19 och corona och sen får vi ta nya tag mot nästa säsong.

Regelverket sätter även stopp för upp- eller nedflyttning mellan toppserierna eftersom kvalspel inte kan genomföras.

Samma lag nästa säsong

Det innebär att nästa säsong spelas med samtliga lag som den senaste säsongen tillhört damernas SDHL och herrarnas SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan.

Björklöven och Modo som spelade hockeyallsvenska finalen om en kvalplats till SHL måste stanna kvar i hockeyallsvenskan. Liksom hårdsatsande Timrå.

Samtidigt räddas Leksand och Oskarshamn kvar i högsta serien, trots att de låg på kvalplats.

– Först ska man säga att ett sånt här beslut inte är roligt beslut för mig och övriga styrelsen att fatta. Samtidigt som vi ser det som helt nödvändigt givet hur läget är, konstaterar Anders Larsson.

Sista omgången i SHL spelades i torsdags, utan publik, och enligt planen skulle åttondelsfinalerna inledas i lördags. På grund av coronaviruset beslutades det att slutspelet skulle skjutas på till den 24 mars. SHL-klubbarna beslutade dock på lördagen att man ville att slutspelet skulle ställas in.

En final spelades

Damerna hade spelat den första finalmatchen, som den överlägsna seriesegraren HV71 vann över Luleå, när det för ett par dagar sedan beslutades att minska ner finalserien till bäst av tre matcher och skjuta finalserien på framtiden.

Då beslutade hockeyförbundet också att kvalet till SHL som hade inletts med den allsvenska finalen (1–1 i matcher mellan Björklöven och Modo) och hockeyallsvenskans slutspelsserie skulle pausas. Likaså kvalet till hockeyallsvenskan.

Anders Larsson beskriver situationen som extraordinär och historisk. Det har utsetts svenska mästare i ishockey sedan 1922 – till och med under andra världskriget.

Men inte i år.

– Tittar man i historieböcker om hockey på året 2020 kommer det att vara ett litet streck bara i listan över svenska mästare. Det är väldigt speciellt, säger han.