Irritation i Norges regering efter FRP-krav

Fremskrittspartiet (FRP) ser ut att kunna tvinga fram en ny regeringskris i Norge med anledning av att landet hämtar hem en mamma med barn från Syrien. Samarbetspartierna är inte roade.

Telegram från TT / Omni
16 jan. 2020, 16.49

"Att regeringen hjälper ett sjukt barn med vård är inte ett underlag för att FRP ska kunna tvinga igenom en ny kravlista. De fyra partierna har enats om en politisk plattform och arbetar utifrån den", skriver Kjell Ingolf Ropstad, ledare för Kristelig Folkeparti (KRF), på Facebook.

Regeringspartierna beslutade tidigare i veckan att hämta hem en kvinna som misstänks ha varit ansluten till bland annat IS i Syrien, och hennes två barn. Det motiverades med att ett av barnen, en femårig pojke, är sjukt.

FRP-ledaren Siv Jensen har hotat att lämna regeringen, sedan många kritiska röster höjts inom hennes parti. Hon säger att partiet förbises och ska lämna över en lista med krav direkt till statsminister Erna Solberg (Høyre), men kraven är ännu så länge hemliga.

Man kommer sannolikt kräva en omförhandling av den så kallade Granavolden-plattformen, som regeringen enats om för samarbetet, enligt nyhetsbyrån NTB:s uppgifter.

Varken KRF eller Venstre är intresserat av att omförhandla regeringsunderlaget, säger källor i de mer mittenorienterade partierna till NTB.

– Det finns en stor irritation i Høyres stortingsgrupp över det här nu, säger en källa i regeringens största parti.

I somras grälade partierna om vägtullar, i en uppmärksammad regeringskris som tycks ha gått ut över deras resultat i höstens lokalval.