Foto: Mike Stocker/AP/TT

IS-ledare tar på sig dödligt dåd i Niger

Telegram från TT-Reuters / Omni
13 jan. 2018, 17.04

Ledaren för terrorrörelsen Islamiska statens gren i Västafrika har tagit på sig en attack i Niger i fjol, då fyra amerikanska och fyra nigeriska soldater dödades. Angreppet som utfördes av tiotals IS-anhängare beväpnade med automatvapen och granater skedde i närheten av byn Tongo Tongo den 4 oktober.

Händelsen orsakade huvudbry för president Donald Trumps administration eftersom den kastade ljus på USA:s militära närvaro i landet. Omkring 800 amerikanska soldater är stationerade i Niger, vilket för många kom som en överraskning.

Företrädare för säkerhetsstyrkorna i Niger har tidigare pekat ut IS som skyldiga till angreppet. Men nu har Abu Adnan al-Sahrawi, ledare för Islamiska staten i Storsahara, tagit på sig dådet i ett sällsynt uttalande till den mauretanska nyhetsbyrån ANI.

I uttalandet hävdar al-Sahrawi också att hans anhängare låg bakom en bilbombsattack mot franska soldater i närheten av staden Menaka i Mali i torsdags. Enligt IS-ledaren dödades flera soldater, men franska militären skriver i ett uttalande att tre soldater skadades i bombdådet.