Foto: Esther Lin/Showtime

Jack går för knock i karriärens största fajt

Han har isolerat sig från barnen och skjutit upp ramadan.

Boxningsstjärnan Badou Jack är redo för karriärens hittills största fajt mot regerande WBC-världsmästaren i lätt tungvikt, Adonis Stevenson, i Toronto.

– Alla vill att jag ska vinna, hela boxningsvärlden, säger Badou Jack.

Telegram från TT / Omni
17 maj 2018, 08.02

En svensk herrboxare har inte gått en tyngre och mer prestigefylld fajt sedan Ingemar Johansson förlorade mot amerikanen Floyd Patterson i VM-matchen i tungvikt i Miami 1961.

På söndagsmorgonen svensk tid utmanar Badou Jack den Haitifödde kanadensaren Adonis Stevenson om WBC-världsmästarbältet i lätt tungvikt och den inofficiella titeln som världens bäste i viktklassen. En storfajt som arrangeras på en gala i ishockeyarenan Air Canada Centre.

– Jag förväntar mig en tuff match. Men jag kommer att vara redo, och jag kommer att slå honom, förhoppningsvis på knockout. Jag vill bara vinna, och göra show för publiken, säger Badou Jack när TT träffar honom på ett hotell i de centrala delarna av femmiljonersstaden Toronto.

Vänsterhänt slugger

40-årige Stevenson vann bältet för första gången 2013 och har försvarat det åtta gånger. Trots sin totala dominans har ”Superman” Stevenson kritiserats, dels för att under åren inte ha mött tillräckligt bra motståndare, dels för sin kriminella bakgrund.

– Han är arrogant och har ett dåligt förflutet. Folk gillar inte honom här, säger Badou Jack.

34-åringen blev i augusti historisk som förste svenske boxare att bli mästare i två olika viktklasser. Jack ”The Ripper” vann då WBA-bältet i lätt tungvikt efter flera år som WBC-mästare i supermellanvikt. I Adonis Stevenson ser han en vänsterhänt slugger som har vunnit 29 av 30 proffsmatcher, varav 24 på knockout.

– Han slår hårt med sin vänster, så jag måste vara försiktig. Men jag slår hårt både med min höger och vänster. Jag är en smartare och bättre boxare än vad han är, säger Badou Jack som har vunnit 22 av 25 proffsmatcher, varav 13 på knock.

I jakten på ett tredje världsmästarbälte får både familjen och religionen stå åt sidan för en stund. Den nyblivne tvåbarnspappan har varit isolerad under sitt träningsläger i Las Vegas, bott i egen lägenhet i stället för med familjen.

Saknar familjelivet

– Jag träffar barnen då och då men har inte kunnat spendera så himla mycket tid med dem. Nu ska vi på semester direkt efter matchen, på tisdag. Jag ser fram emot det. Det är extra motivation, säger Badou Jack.

TT: Tänker du mer på livet efter karriären?

– Absolut, boxning är en kort karriär. Det gäller att tjäna så mycket pengar som möjligt, just nu när man är stark. För att sedan ha ett lugnare liv med sina barn.

Den troende stockholmaren har också skjutit på sin start av den muslimska fastemånaden ramadan som inleds under torsdagen.

– Det skulle bli svårt att fasta eftersom jag har match. Det var inte mitt val att gå match det här datumet. Men det är bara att jag tar igen dagarna jag missat.

Fakta: Badou Jack

Född: 31 oktober 1983 i Stockholm (34 år).

Smeknamn: "The Ripper".

Bor: Las Vegas, Nevada, i USA.

Familj: Frun Yasemin, dottern Malaniyah, sonen Malik.

Längd: 185 cm.

Proffsdebut: 6 juni 2009.

Viktklass: Lätt tungvikt (79,3 kg).

Proffskarriär: WBC-världsmästare i supermellanvikt 2015–2017, innan han bytte viktklass till lätt tungvikt i januari 2017 och blev WBA-världsmästare i augusti. Totalt 25 matcher, 22 segrar (13 på knockout), 2 oavgjorda och 1 förlust.

Övrigt: Har gambisk pappa och svensk mamma. Boxades för Gambia, och var fanbärare, under OS i Peking 2008. Flyttade till USA för ett tiotal år sedan. Tränade med Alexander "The Mauler" Gustafsson, nu MMA-fajter, under sin tid i Djurgårdens boxningsklubb under tidigt 2000-tal.

Aktuell: Utmanar regerande mästaren Adonis Stevenson, Kanada, i WBC-titelmatchen i lätt tungvikt i Toronto på söndagsmorgonen svensk tid.

Fakta: Badou Jacks kommande dagar

Torsdag 17 maj: presskonferensdag med Adonis Stevenson (klockan 17.00 svensk tid).

Fredag 18 maj: invägning (22.00).

Lördag 19 maj: WBC-titelmatch i lätt tungvikt i Air Canada Centre (cirka 04.00).

Fakta: Svenska boxningsvärldsmästare

Ingemar Johansson, VM-titeln i tungvikt (över 90,9), 1959.

George Scott, WBU-mästare i lättvikt (max 61,2), 1995–1997.

Fredrik Alvarez, WBF-mästare i supermellanvikt, 1997–1998.

Armand Krajnc, WBO-mästare i mellanvikt (max 72,5), 1999–2002.

Maria Lindberg, WIBF-mästare i superweltervikt, 2009–2014.

Klara Svensson, WIBF-mästare i superlättvikt (max 63,5), 2012–2014.

Frida Wallberg, WBC-mästare i superfjädervikt (max 59), 2011–2013.

Mikaela Laurén, WBC-, UBO, WIBA-, UBF-mästare i superweltervikt (max 69,8), 2014–2016.

Badou Jack, WBC-mästare i supermellanvikt (max 76,2 kg), 2015–2017. WBA-mästare i lätt tungvikt (max 79,3 kg), 2017.

Fotnot: WIBF och WBF är så kallade randorganisationer. En världsmästartitel där är mindre prestigefylld än i exempelvis WBC och WBO.