Justin Trudeau pressas av "brownface-skandal"

Kanadas premiärminister Justin Trudeau är hårt pressad efter att Time Magazine publicerat en 18 år gammal bild på honom där hans ansikte och händer är sminkade mörka. Under dagen dök sedan fler bilder på en mörkmålad Trudeau upp.

Telegram från TT / Omni
19 sept. 2019, 04.08

Den första bilden var tagen under en skolfest med maskeradtemat "Tusen och en natt". Justin Trudeau arbetade då som lärare på skolan.

– Jag skulle inte ha gjort det. Jag borde ha vetat bättre. Jag är verkligen ledsen, sade Trudeau som är mitt uppe i en återvalskampanj inför valet den 21 oktober.

– Jag ansåg det inte vara rasistiskt då, men nu vet vi bättre, tillade han.

Uppträdde på talangtävling

Han medgav i samband med ursäkten också att han under 1990-talet framträtt på en talangtävling för gymnasister och då haft mörkmålat ansikte – så kallat "brownface" – och framfört artisten Harry Belafontes sång Day-O.

Några timmar senare dök fler bilder och videor upp i kanadensiska medier som visade att premiärministern vid minst tre tillfällen målat ansiktet mörkt.

Bildernas äkthet bekräftades av Trudeaus liberala parti som sade att de kommer från tidigt 1990-tal.

Trudeau ägnade sedan en stor del av torsdagen åt att ringa runt till sina partikamrater och be om ursäkt för vad han hade gjort. Ytterligare en presskonferens hölls i staden Winnipeg där Trudeau återigen bad om ursäkt. Men han svarade vagt på frågor om hur många gånger han genom åren målat sitt ansikte med mörk färg.

"Mycket ledsen"

– Alltför många människor diskrimineras på grund av färgen på sin hud, på grund av sin historia och sina rötter, på grund av sitt språk eller religion. Jag insåg inte det utifrån min privilegierade situation. Jag är mycket ledsen för det och jag ber om ursäkt.

"Brownface" eller "blackface" är från början en amerikansk form av teatersminkning för att stereotypiskt porträttera mörkhyade, och anses i dag som rasistiskt.

Fakta: Justin Trudeau

Född 1971 i Ottawa i Kanada. Son till Pierre Trudeau som var premiärminister mellan 1968 och 1979 samt mellan 1980 och 1984.

Justin Trudeau är partiledare för Liberala partiet och tidigare parlamentsledamot. Premiärminister sedan 2015, efter ett val han vann genom löften om solig och positiv politik.

Något av en stjärna i sociala medier där han bland annat har visat upp sin sportiga sida (löpning, skidåkning, surfning, boxning och yoga). Har arbetat som lärare och skådespelare samt studerat geografi och miljövetenskap innan han blev politiker på heltid.

Gift med Sophie Gregoire, paret har tre barn.