Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Källor: Mueller har inlett sin slutrapport

Särskilde åklagaren Robert Mueller har inlett arbetet med sluttrapporten om utredningen av misstänkt rysk inblandning i presidentvalet och samarbete mellan Trumpkampanjen och Ryssland. Det uppger flera källor för CNN.

Telegram från TT / Omni
08 nov. 2018, 19.44

Beskedet kommer dagen efter det att president Donald Trump avskedat justitieminister Jeff Sessions och låtit den nye tillförordnade justitieministern Matthew Whitake, som öppet uttryckt kritik mot Muellers arbete, ta över det högsta ansvaret för utredningen. Tidigare har vice justitieminister Rod Rosenstein burit den rollen.

Stone i fokus

Enligt CNN har Trump parallellt med förberedelserna av Sessions avskedande börjat arbeta med att granska de svar han ska lämna på de frågor som Muellers utredningsgrupp ställt, enligt CNN:s källor.

Samtidigt kommer uppgifter om att Mueller begärt ut loggar över samtal och möten mellan Trump och Roger Stone, en rådgivare som länge arbetat för Trump. I en intervju med Washington Post i juni berättade Stone att han i maj 2016 träffade en man med rysk accent som erbjöd honom skadlig information om Hillary Clinton mot betalning. Mötet ska ha arrangerats av Michael Caputo, en av Trumpkampanjens kommunikationschefer. Men enligt Stone tackade han nej.

Domstolsbeslut om Mueller

På torsdagen förberedde sig en appellationsdomstol på att reda ut om tillsättningen av Robert Mueller skett på ett giltigt sätt, skriver The Washington Post. Fallet drivs av Andrew Miller, en före detta medarbetare till Stone, som tidigare försökt förhindra att information som Mueller begärt ut kommer utredarna till del.

Samtidigt som Mueller nu uppges vara i slutskedet av utredningen, skriver CNN att den särskilde åklagarens begäran om information relaterad till Stone i ett så pass sent skede kommit som en överraskning för Trumps advokater. Detta eftersom Mueller har fokuserat på Stone och hans förehavanden inför valet 2016 i månader.

Fakta: Robert Mueller

Robert Mueller, 74, är född i New York och Vietnamveteran.

Han utsågs till FBI-chef av den republikanska presidenten George W Bush, och satt på posten 2001 till 2013. Han tillträdde en vecka före 11 september-attentaten.

2011 bad den demokratiske presidenten Barack Obama honom att fortsätta som chef över den federala polisen i ytterligare två år. Han ersattes av James Comey 2013.

Mueller har ansetts ha lika stort förtroende bland republikaner som demokrater.

Det amerikanska justitiedepartementet har utsett Mueller till särskild åklagare i utredningen av "den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och relaterade frågor". Mueller utreder också om personer i Trumps stab samarbetade med Ryssland under valkampanjen, något Trump förnekat.

Källa: AFP