Foto: Adrian Wyld/AP/TT

Kina om Trudeaus anklagelser: Oansvarigt

Kina ryter ifrån mot Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

Han har efter att en kanadensisk man dömts till döden anklagat Kina för att tillämpa sina lagar godtyckligt.

Telegram från TT / Omni
15 jan. 2019, 04.38

– Vi uppmanar Kanada att respektera rättsstatsprincipen, Kinas rättsliga suveränitet, att rätta sina misstag och sluta göra så oansvariga uttalanden, säger Hua Chunying, talesperson vid det kinesiska utrikesdepartementet, vid en pressträff, enligt AFP.

Efter Trudeaus uttalande ändrade kanadensiska UD i rekommendationerna för landets medborgare i Kina, och lade till att det finns risk för "godtycklig tillämpning av lokala lagar".

Den nu dödsdömde kanadensiske mannen var tidigare dömd till 15 års fängelse för narkotikabrott, vilket har fått Kanada att undra om den nya domen var politiskt motiverad.

Hua Chunying tillbakavisar dessa anklagelser. Angående den ändrade varningen säger hon att Kina är säkert att besöka så länge man följer lagen.

– Kanada borde påminna sina egna medborgare att inte syssla med drogsmuggling i Kina, säger Hua Chunying.

Dödsdomen och det nya ordkriget ska ses mot bakgrund av ökade diplomatiska spänningar mellan Kina och Kanada. Kinas regering har fördömt att Huaweichefen Meng Wanzhou greps i december i Kanada på begäran av USA. Kina har i sin tur gripit två kanadensare misstänkta för att ha äventyrat landets säkerhet, men gripandet ses av många som en hämnd för att Wanzhou frihetsberövades.