Klimatstrejkande unga i över 120 länder

– Gör vi ingenting så kommer våra liv att påverkas, inte de 60 år gamla politikernas, säger 15-åriga Callum Frith i Australien.

Han är en av hundratusentals unga i över 120 länder som klimatstrejkar, inspirerade av svenska miljöaktivisten Greta Thunberg.

Telegram från TT / Omni
15 March 2019, 13.42

– Gör vi ingenting så kommer våra liv att påverkas, inte de 60 år gamla politikernas, säger 15-åriga Callum Frith i Australien.

Han är en av hundratusentals unga i över 120 länder som klimatstrejkar, inspirerade av svenska miljöaktivisten Greta Thunberg.

"Havsnivån stiger och vi reser oss", står det på ett plakat som hålls upp under fredagens klimatstrejk i Sydney i Australien. Ett annat beskriver klimatförändringarna som värre än Voldemort, den onde trollkarlen i böckerna om Harry Potter.

De världsomfattande klimatmanifestationerna – över 1 000 enskilda enligt nyhetsbyrån AFP – syftar till att få politikerna att skynda på arbetet med att nå de internationellt överenskomna klimatmålen.

Strejk i Iran

I Irans tre största städer samlades 1 200 studenter för att demonstrera. Deras fokus var regeringens vattenresursförvaltning i ljuset av den senaste tidens svåra torkor.

– Jag är väldigt stolt att så många vågat manifestera efter att flera miljöaktivister greps för två år sedan, säger Amir Arin, som organiserade strejken i Iran, till TT på telefon.

Utanför Thailands regeringshögkvarter samlades parallellt omkring 60 studenter för en demonstration mot plast. Thailand är ett av de länder varifrån mest plast dumpas i haven.

– Då det är vi unga som kommer ärva jorden, så har vi samlats för att kräva att regeringen arbetar med oss för att lösa dessa problem, sade Thiti Usanakul, ledare för organisationen Grin Green International, i sitt tal enligt nyhetsbyrån Reuters.

Hans grupp har bjudits in till att om två veckor träffa landets miljöminister.

Mot fossila bränslen

I den oljerika USA-delstaten Oklahoma – där 38 procent av invånarna är klimatskeptiker enligt en kartläggning från Yale University – har studenten Luke Kerr tagit initiativ till en klimatstrejk med fokus på utfasning av olja.

– Det är väldigt viktigt att klimatstrejker och demonstrationer äger rum i de delar av landet som producerar fossila bränslen, säger Kerr till stiftelsen Thomson Reuters Foundation.

Fakta: Greta Thunberg

Greta Thunberg, född 2003, har sedan i somras skolstrejkat utanför riksdagshuset i Stockholm varje fredag, med löftet om att inte sluta förrän svensk politik är i linje med det globala Parisavtalet om klimatet från 2015.

Greta Thunbergs agerande har inspirerat mängder av skol- och gymnasieungdomar i andra länder att också manifestera för klimatet. Samtidigt har hon själv talat vid exempelvis FN:s klimatkonferens i Polen i höstas, Världsekonomiskt forum i Davos i januari och vid ett seminarium om framtidens Europa i Bryssel.

Greta Thunberg är barn till skådespelaren Svante Thunberg och sångerskan Malena Ernman.