Foto: Henrik Montgomery/TT

Man häktad för en grov våldtäkt 1995

En 58-årig man har häktats misstänkt för att ha våldtagit en åttaårig flicka i Göteborg för närmare 24 år sedan.

Fallet var på väg att preskriberas, men en lagändring gjorde det möjligt att spåra den misstänkte.

Telegram från TT / Omni
02 mars 2019, 10.46

Våldtäkten i september 1995 blev mycket uppmärksammad. Den åttaåriga flickan var på väg hem från skolan i Billdal i södra Göteborg när hon överfölls av en man. Han drog in henne i ett skogsparti, där hon blev misshandlad och våldtagen. Hon hittades senare vid en busshållplats.

Det fanns inga vittnen till överfallet, men våldtäktsmannen hade lämnat dna-spår efter sig. Polisen topsade cirka 350 personer i utredningen, men utan att någon misstänkt hittades. Fallet skulle preskriberas 2020.

Men en ändring av polisdatalagen innebar att sedan nyår får Nationellt forensiskt center göra en så kallad familjesökning i dna-registret.

– Man tog dna från brottet för att se om någon närstående släkting till honom fanns i det här registret. Och det fanns det, säger kammaråklagare Johan Udén som höll i häktningsförhandlingen, till TT.

Spåren ledde till 58-åringen som kallades till topsning. Mannen kom inte till den och polisen åkte då hem till honom, men han var inte hemma.

Efter spaning greps han i Västsverige i torsdags. Ett nytt test visade att det var hans dna som hittades på flickan.

Under lördagen häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt, rapporterar flera medier. 58-åringen förnekar brott.