Många amerikaner smittade – blir kvar i Japan

Minst 40 amerikaner som befunnit sig i karantän på fartyget Diamond Princess i Japan har diagnostiserats med coronaviruset. Beskedet kommer mitt i USA:s evakuering av sina medborgare ombord på kryssningsfartyget.

Telegram från TT / Omni
16 febr. 2020, 04.44

– 40 av dem är infekterade. De kommer inte att åka någonstans. De kommer att få bli kvar på sjukhus i Japan, säger Anthony Fauci vid det amerikanska forskningsinstitutet National Institutes of Health (NIH) till CBS.

– Personer som har symptom kommer inte att få resa med evakueringsplanen, fortsätter han.

Tidigare under söndagen rapporterades ytterligare 70 personer ha testats positivt ombord på Diamond Princess. Det är oklart om de 40 amerikanska fallen är inräknade i det antalet.

Sammanlagt 3 700 passagerare och besättningsmän har fram till på söndagen befunnit sig i karantän ombord på fartyget sedan i början av februari. Av dessa har 355 konstaterats smittade.

Karantän i USA

Under dagen har amerikaner ombord börjat få lämna fartyget. De har körts i väg med särskilda bussar till två chartrade flygplan för hemresa till USA.

Väl i USA väntar en två veckor lång period i karantän.

Även Hongkong, Italien, Kanada och Sydkorea har meddelat att de planerar att evakuera medborgare som befinner sig ombord på fartyget.

– Regeringen planerar att hämta hem de koreaner som testas negativt på de undersökningar som japanska myndigheter genomför och som vill åka hem, sade Sydkoreas hälso- och välfärdsminister Park Neung-hoo vid en pressträff på söndagen.

Fartyget sattes i karantän den 4 februari efter att en passagerare som stigit av i Hongkong diagnosticerades med viruset. Spridningen på Diamond Princess är den största utanför Kina.

Smittad kvinna

Kryssningsfartyget MS Westerdam, som lämnade Hongkong den 1 februari för en planerad tvåveckorskryssning i flera asiatiska länder, fick häromdagen tillåtelse att lägga till i Kambodja. När fartyget skulle angöra i Japan i förra veckan fick man nämligen nobben av myndigheterna.

Även länder som Taiwan och Thailand sade bestämt nej på grund av oro för viruset.

En amerikansk kvinna som tidigare befunnit sig ombord på fartyget har testats positivt för coronaviruset i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur, dit hon anlände i fredags. Det finns inga uppgifter om att någon annan av de över 2 200 personerna som varit på fartyget är smittade.

Hittills har över 1 600 människor avlidit sedan de smittats av det nya coronaviruset. Minst 66 000 har smittats av viruset i Kina.