Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

Många döda under helgens upptrappning i Jemen

Situationen är alltmer spänd i jemenitiska Aden. Runt 40 personer har dödats och 260 skadats sedan striderna trappades upp i torsdags, uppger FN.

Telegram från TT / Omni
11 aug. 2019, 01.12

"Det är hjärtskärande att familjer under id al-adha sörjer sina nära och käras bortgång i stället för att fira i fred och harmoni", säger Lise Grande, FN:s humanitära koordinator för Jemen, i ett uttalande.

Den muslimska högtiden id al-adha inleddes på söndagen.

"Vår prioritering just nu är att sända ut medicinska team för att undsätta de skadade. Vi är också väldigt oroade över rapporter om att civila instängda i sina hem börjar få slut på mat och vatten", fortsätter Grande.

Det sydjemenitiska separatistrådet STC, som stöds av Förenade Arabemiraten, gick på lördagen med på eldupphör efter att ha tagit kontroll över bland annat presidentpalatset i hamnstaden Aden.

Kravet om eldupphör kom från den saudiskledda koalition som leder kampen mot de Iran-stödda Huthi-rebellerna i den svåröverskådliga konflikten.

Men bara timmar efter beskedet kom nyheten att saudiskledda trupper på söndagen har attackerat ett område som utgör ett "direkt hot" mot den av Saudiarabien stödda jemenitiska regeringen – med president Abd Rabbu Mansur Hadi i spetsen – som tillfälligt är baserad i Aden.

Enligt saudisk statlig tv kommer insatsen att följas av fler, och STC uppmanas att dra sig tillbaka från de områden i Aden de tagit kontroll över för att undvika ytterligare attacker.

Från krigsutbrottet 2015 och fram sista maj i år har striderna i Jemen skördat 91 600 liv, visade en amerikansk rapport tidigare i sommar. Närmare 12 000 av dödsoffren var civila.

Fakta: Konflikten i Jemen

Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade dåvarande president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.

Huthirebellerna kände sig åsidosatta och diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.

I mars 2015 började en saudiskledd militärallians flygbomba rebellmål. Sedan dess har tusentals människor dödats och miljontals drivits på flykt.

Ett avtal om begränsat eldupphör slöts i Sverige i december men inte mycket har förändrats på marken. FN-ledda samtal mellan parterna har fortsatt, men det finns ännu ingen lösning för en varaktig fred.