Foto: Jerome Delay/AP/TT

Många frågetecken kring Kongo-Kinshasas val

Félix Tshisekedi har vunnit presidentvalet i Kongo-Kinshasa, enligt landets valmyndighet.

Men resultatet går på tvärs med observatörernas rapporter och ifrågasätts av bland andra den inflytelserika katolska kyrkan och Frankrike.

Telegram från TT / Omni
10 jan. 2019, 02.10

Félix Tshisekedi betygar efter segern sin aktning för den avgående presidenten Joseph Kabila, som styrt landet i 18 år, och beskriver honom som "en viktig politisk partner". Han lovar inför tusentals jublande anhängare i huvudstaden Kinshasa att bli en president för alla kongoleser.

Efter några dagars försening – och åtskilliga rapporter om oegentligheter i samband med röstandet – har den kongolesiska valkommissionen meddelat att Tshisekedi fick 38,57 procent av rösterna. Han utses därmed preliminärt till landets nye president.

Men beskedet möttes omgående av kritik och spekulationer om att Tshisekedi ingått ett avtal med det sittande styret. Flera inflytelserika parter hävdar att det i själva verket var den andre oppositionsledaren Martin Fayulu som vann.

En "valkupp"

Valkommissionens ordförande Corneille Nangaa uppger att Tshisekedi fick fler än 7 miljoner röster och att Fayulu fick omkring 6,4 miljoner. Den sittande presidenten Kabilas handplockade kandidat, Emmanuel Ramazani Shadary, noterades för runt 4,4 miljoner.

Martin Fayulu kallar myndighetens besked för en valkupp.

– Resultatet har inget att göra med sanningen i valurnorna, säger han i en intervju med RFI.

Han uppmanar observatörerna att offentliggöra de "riktiga" resultaten.

Två poliser och två civila har dödats i sammandrabbningar i staden Kikwit under torsdagen. Kikwit är ett av Martin Fayulus starkaste fästen och när myndighetsresultatet offentliggjordes utbröt protester.

Fusk enligt kyrkan

Den katolska kyrkans mäktiga biskopskonferens i landet sade redan innan valresultatet presenterades att det var tydligt vem som vunnit. Som den ser det har folket valt Martin Fayulu, vilket sätter kyrkan på kollisionskurs med det nuvarande styret.

Biskopskonferensen hade 40 000 valobservatörer på plats under valdagen. Den romersk-katolska kyrkan är Kongo-Kinshasas största trossamfund och anses vara en av landets mest pålitliga institutioner.

Även Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian ifrågasätter det officiella resultatet.

– Det tycks verkligen vara så att de utropade resultaten. . . inte överensstämmer med de riktiga resultaten, säger Le Drian i en intervju med tv-kanalen CNews, och hänvisar till den katolska kyrkans beräkningar och observationer.

– Som det ser ut hade Fayulu ledningen när valet var över, tillägger Le Drian.

Många oegentligheter

Inför valkommissionens framträdande sent på onsdagskvällen stationerades kravallpoliser ut vid dess högkvarter och på flera andra platser i Kinshasa.

Själva valet kom till stånd efter två års uppskjutningar, där den sittande presidenten Joseph Kabila först anklagats för att vilja behålla makten och sedan för att försöka rigga en seger för "sin" kandidat Emmanuel Ramazani Shadary.

På valdagen uppmärksammade observatörer mängder av oegentligheter vid röstandet. Många vallokaler förlitade sig bara på maskinräkning, i strid med vallagen, och vid de allra flesta vallokaler fick allmänheten inte möjlighet att ta del av rösträkningsprotokoll. På flera platser hindrades väljare från att rösta.

Afrikanska unionen, EU:s utrikeskansli och FN:s generalsekretariat låter alla meddela att de följer skeendet och uppmanar de kongolesiska parterna att lösa alla eventuella tveksamheter på fredlig väg.

Länge sedan riktigt val

Joseph Kabila kom till makten år 2001 efter att hans pappa – rebelledaren Laurent Kabila som fyra år tidigare tog makten efter ett uppror mot den långvarige diktatorn Mobutu Sese Seko – mördats.

Om myndigheternas valresultat skulle visa sig stämma blir Félix Tshisekedi den första demokratiskt valde ledaren i Kongo-Kinshasa sedan Patrice Lumumba, landets första premiärminister efter självständigheten från Belgien år 1960.

Fakta: Konfliktdrabbat Kongo-Kinshasa

Kongo-Kinshasa blev självständigt från Belgien 1960 och är ett av Afrikas till ytan största länder.

Landet plundrades brutalt på sina rika naturresurser av den belgiske kungen Leopold II, den belgiska staten och senare av utländska gruvbolag.

Den självständiga staten fick en våldsam start med belgisk invasion, uppror och utbrytarprovinser, och blev också föremål för stormakternas spel under kalla kriget.

1965 tog militärledaren Mobutu Sese Seko makten. Han döpte om landet till Zaire och fick under kalla kriget USA:s stöd. Mobutu vanskötte och plundrade landet.

1997 störtades han av rebelledaren Laurent Kabila.

Omkring 1996 inleddes de så kallade Kongokrigen, med upprinnelse i etniska konflikter i östra delen av landet. Kriget 1998–2003 betraktas av många som den dödligaste konflikten sedan andra världskriget och även om kriget formellt är avslutat pågår fortfarande lokala våldsamheter i öst.

Minst 3,3 miljoner människor beräknas ha mist livet i konflikter i landet sedan 1998 och även flera grannstater har varit inblandade.

De senaste åren har spänningarna ökat ytterligare i flera delar av landet och vid årsskiftet 2018/2019 befann sig 5 miljoner på flykt inom landet.

Källa: Utrikespolitiska institutet, Nationalencyklopedin, Sverige för UNHCR