Mannen bakom moskéattacken misstänks för mord

En person har hittats död i en lägenhet i norska Bærum och enligt polisen finns en koppling till moskéattacken tidigare under lördagen. Den gripne gärningsmannen misstänks nu för mord.

Samtidigt meddelar polisen i Oslo att säkerheten stärks inför söndagens firande av högtiden id al-adha.

Telegram från TT / Omni
10 aug. 2019, 16.52

Efter att insatsen vid moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum, utanför Oslo, hade avslutats genomfördes husrannsakan på en adress kopplad till den misstänkte gärningsmannen. Där påträffades en död person som misstänks ha bragts om livet.

– Det är en ung kvinna, säger Rune Skjold, sektionschef på polisen i Oslo, under en presskonferens, och bekräftar att det finns en relation mellan den döda och mannen som tidigare gripits för moskéattacken.

– Det är en familjerelation men vi vill inte gå in i detalj runt det, säger Rune Skjold.

Den gripne har under kvällen vårdats för skador han ådrog sig under moskéattacken och ännu inte kunnat höras. Han misstänks nu för mord.

Larm om skottlossning

Efter larm om skottlossning anlände polisen till moskén al-Noor Islamic Centre strax efter klockan 16.30 på lördagseftermiddagen. Då var den misstänkte gärningsmannen redan oskadliggjord.

– När vi kom dit var det en person som de på plats hade övermannat, sade Rune Skjold under en tidigare presskonferens.

Polisen är förtegen med uppgifter om den misstänkte som vårdas för lättare skador och ännu inte hörts.

– Det är en norsk man som är bosatt i närområdet, sade Rune Skjold, och uppgav att den misstänkte är känd av polisen sedan tidigare.

– Vi kan inte beteckna det som en kriminell bakgrund men vi har varit i kontakt med honom.

Hyllade masskjutning

Två timmar före attacken i Bærum postade en person med samma namn som den misstänkte, enligt norska TV2 , ett meddelande på ett nätforum där han bland annat hyllade terrordådet mot moskéer i nyzeeländska Christchurch, som skördade över 50 liv i mars 2019.

"Det har varit kul. Valhall väntar", ska mannen ha skrivit på forumet.

Under presskonferensen bekräftade polisen att den känner till uppgifterna.

– Vi har underrättelser om att han har varit aktiv på nätet och vi jobbar med att se vad det innebär, säger Rune Skjold.

Höjd beredskap

Polisen i Oslo kommer att ha ökad beredskap under morgondagens firande av den muslimska högtiden id al-adha.

– Vi kommer att kalla in extra personal. Det är för att alla som firar i Oslo ska kunna känna sig så trygga som möjligt. Vi har också beslutat att beväpna all personal som jobbar i Oslos polisdistrikt, säger inspektören Jan Eirik Thomassen under en presskonferens.

Thomassen nämner ingenting om ökad hotbild utan säger att åtgärderna ska fungera förebyggande och trygghetsskapande.

– Jag vill betona att vi har god kontroll och vi vill att allmänheten ska känna sig trygg att fira id.

Norska säkerhetspolisen PST bekräftar att myndigheten följer utvecklingen.

– Vi följer vad som sker och gör fortlöpande värderingar. Det är för tidigt att dra slutsatser men vi följer med, säger informationschefen Martin Bernsen till public service-bolaget NRK.

Kunde blivit katastrof

Till TV2 säger Irfan Mushtaq, föreståndare för moskén i Bærum, att en gärningsperson beväpnad med flera skjutvapen tog sig in i moskén och öppnade eld. Att ingen dödades var enligt Mushtaq ren tur – en bönestund hade precis avslutats och moskén var nästan tömd på människor.

– Tre församlingsmedlemmar satt kvar och läste Koranen efter bönestunden. När de såg gärningsmannen komma in satte sig två av medlemmarna i säkerhet. Den tredje medlemmen, som är i 70-årsåldern, var snabb och tog omedelbart tag i honom, säger han till tv-kanalen.

Enligt Mushtaq hade gärningspersonen skottsäker väst, svarta kläder och knäskydd.

Såväl gärningspersonen som församlingsmedlemmen fick enligt polisen lättare skador. Det ska enligt polisens uppgifter inte röra sig om skottskador.

Statsministern fördömer

Norges statsminister Erna Solberg (H) har, liksom flera andra ledande norska politiker, fördömt attacken.

– Jag vill uttrycka min medkänsla med dem som var i moskén i Bærum i dag och alla andra berörda. I Norge ska det vara tryggt att gå till moskén, kyrkan eller andra gudshus, säger Solberg enligt norska medier.