Medier: Tyska högerextrema planerade moskédåd

De tolv män som gripits i razzior i olika delar av Tyskland har häktats misstänkta för planer på att med högerextrem terror störta "samhällsordningen" och attackera politiker, asylsökande och muslimer.

Enligt tyska medier planerade gruppen storskaliga attacker mot moskéer, liknande dåden i Nya Zeeland i fjol.

Telegram från TT / Omni
16 febr. 2020, 14.49

De misstänkta kom in i rättssalen i en federal domstol i Karlsruhe eskorterade av poliser i balaclavas och kroppsskydd. Fyra av männen häktades misstänkta för att ha bildat en högerextrem terrororganisation i september i fjol medan åtta anses vara sidomisstänkta och häktades för att stödja gruppen finansiellt.

Männen, mellan 20 och 50 år gamla, kallade sin grupp Der harte kern (Den hårda kärnan), enligt tidningen Welt am Sonntag. De ska ha haft kontakt med varandra via meddelandetjänsten Whatsapp innan de träffades.

En infiltratör

Enligt tidningen har bland annat material för bombtillverkning beslagtagits vid gripandena och husrannsakningarna i sex förbundsländer på fredagen.

Tidningarna Der Spiegel och Bild skriver att gruppen tänkte attackera platser där muslimer är samlade för bön. De inspirerades av dådet i Christchurch in Nya Zeeland i fjol där 51 personer sköts ihjäl i två moskéer.

Den man som pekas ut som ledare, och som sedan tidigare är känd av polisen, redogjorde för planerna under ett möte med de andra medlemmarna i förra veckan. Enligt tidningarna hade polisen en infiltratör i gruppen.

Mer resurser

Övervakningen av den högerextrema gruppen började i slutet av sommaren. Tillslagen i fredags gjordes bland annat för att utröna om de misstänkta redan hade vapen och annan utrustning som kan användas vid attacker.

I oktober i fjol försökte en beväpnad 27-årig högerextremist ta sig in i en synagoga i tyska staden Halle utan att lyckas. I stället sköt han ihjäl en man i en kebabrestaurang och en förbipasserande kvinna.

Efter det dådet begärde och fick den tyska underrättelsetjänsten BFV mer resurser för att övervaka högerextrema miljöer i landet.