Foto: Martin Meissner/AP/TT

Mexiko – med professorn från botten till toppen

Från en sällan skådad käftsmäll har Mexiko rest sig igen.

Revanschlusten stärker både spelare och tränare i jakt på tredje raka segern i VM – mot Sverige.

Telegram från TT / Omni
25 juni 2018, 04.00

Ilskan den där junikvällen för två år sedan var lika het som chili.

"Förnedrande", "Skamligt", "En mardröm" skrev de mexikanska tidningarna sedan landslaget – "El Tri" – blivit utslaget ur Copa Américas stora jubileumsturnering i USA.

Att man förlorade mot Chile – regerande och blivande mästare – var visserligen inget problem. Men att man förlorade med 0–7 i en sällsynt avklädning i kvartsfinalen fick det mexikanska blodet att koka.

"En monumental förnedring. Ett landslag utan själ och vilja blev förlöjligade", skrev tidningen Récord på en kolsvart förstasida.

Kanske var det ändå ur det mörkret som något stort väcktes.

"En läxa"

Mexiko har knutit nävarna och står nu på två raka segrar i VM, mot Tyskland och Sydkorea.

– Chile var en olycka och en läxa, särskilt för mig. Det visade att du kan förlora mot alla. Det finns inga garantier. Allt kan hända, säger förbundskapten Juan Carlos Osorio när han håller presskonferens i samband med Sydkorea-mötet.

– Vi har lärt oss att man måste ha en plan A och en plan B.

Frågorna om 0–7-matchen dyker upp hela tiden. Och det är tydligt hur mycket kritiken för storförlusten har gnagt och tärt på både Osorio och spelarna.

– Just ni vet mycket väl hur mycket kritik vi har haft med oss hit till Ryssland, säger West Ham-stjärnan Javier Hernández kyligt till den mexikanska pressen.

Kritik mot Osorio

Lagkapten Andrés Guardado vittnar om att man samtidigt försökt vända eländet till en framgång.

– Jag tror att det är tack vare det där resultatet som vi nått dit vi är. Vi har byggt upp det här laget från grunden. Jag tror att det där har påverkat oss och gjort oss starkare. Nu har vi ett tydligt mål och en dröm och om vi tror på oss själva så kan vi nå den, säger Betis-mittfältaren.

Förbundskapten Osorio har fått utstå mängder av spott och spe. Inte minst skylldes Chile-förlusten på hans ständiga byte av spelare. Fortfarande har han i 50 landskamper aldrig hållit fast vid exakt samma lag under två matcher i rad.

Att colombianen – kallad professorn – kan luta sig mot en av de bästa statistikraderna bland de oerhört många som genom åren haft jobbet som förbundskapten i Mexiko har inte hjälpt. Så sent som för ett par veckor sedan ropade fansen på hans avgång vid lagets sista träningsmatch på hemmaplan inför VM.

Starka kontringar

Segrarna i Ryssland har dock gjort att supportrarna nu mest ropar "olé". Försvarsinsatsen och kontringstaktiken mot Tyskland har fått stort beröm i hela fotbollsvärlden. Mot Sydkorea såg det stundtals slarvigare ut, vilket Osorio beklagar.

– När man möter lag som inte har så stor fotbollshistoria så tenderar spelarna att tappa fokus. Vi började väldigt bra, men det stör lite i glädjen att vi gav motståndarna så många chanser. Vi pressade dem inte tillräckligt högt upp, anser förbundskaptenen.

Vilken plan han tänker ta till mot Sverige på onsdag återstår att se. Osorio tänker i alla fall inte ta ut något i förskott, trots framgångarna hittills.

– Vi får inte låta oss ryckas med av euforin. Vi måste behålla vår ödmjukhet. Vi tänker ta nästa match som om det vore den sista, säger Mexikos förbundskapten.

Fakta: Juan Carlos Osorio

Mexikos förbundskapten Juan Carlos Osorio föddes i hemlandet Colombia 1961 och har en bakgrund som bland annat konditionstränare i Manchester City 2001–05. Han har tränat flera av storklubbarna i Colombia, MLS-lagen Chicago Fire och New York Red Bulls och under kortare perioder även mexikanska Puebla och brasilianska São Paulo.

Osorio utsågs till förbundskapten i Mexiko i oktober 2015 och har lett laget i 50 matcher, där laget vunnit 33, spelat 9 oavgjorda och förlorat 8. Därmed är han den mest framgångsrika bland dem som tränat laget i minst 20 matcher.