Foto: Umer Asif/AP/TT

Minister: Pakistan ska isoleras

Indien reagerar kraftigt på självmordsattacken i den indiskkontrollerade delen av Kashmir under torsdagen, där minst 41 soldater miste livet.

Telegram från TT / Omni
15 febr. 2019, 07.13

Indiska myndigheter anklagar nu Pakistan för att ge skydd åt de skyldiga till attacken.

– Jag vill säga till terroristgrupperna och deras ledare att de har begått ett stort misstag. De kommer att betala ett högt pris, säger Indiens premiärminister Narendra Modi.

– Om vårt grannland tror att de kommer att lyckas med att skapa instabilitet genom sådana här handlingar i vårt land, så måste de sluta drömma. De kommer aldrig att lyckas.

Experter fruktar nu att självmordsattacken kommer att leda till att den redan frostiga relationen mellan Indien och Pakistan försämras drastiskt. Indien kommer att vidta alla tänkbara åtgärder för att isolera Pakistan som svar på attacken, uppger myndigheterna i landet. Det innebär till exempel förändrade handelsregler för Pakistan, enligt Indiens finansminister Arun Jaitley.

Attacken utanför staden Srinagar, som riktades mot de indiska regeringsstyrkorna, är en av de dödligaste på många år i regionen.

En bil lastad med sprängmedel körde in i en buss tillhörande indiska säkerhetsstyrkor. Den militanta och Pakistanbaserade islamistgrupperingen Jaish-e-Mohammad har tagit på sig dådet, enligt lokala medier.

Även omvärlden har reagerat på det dödliga våldet. USA fördömde på fredagen attacken och uppmanade alla länder att "neka fristäder och stöd till terrorister".

De pakistanska myndigheterna nekar till all inbladning.

Fakta: Konflikten om Kashmir

Kashmir har varit delat mellan Indien och Pakistan sedan länderna blev självständiga från Storbritannien 1947.

Både Indien och Pakistan gör anspråk på hela territoriet.

Sedan 1989 har ett flertal separatistgrupper stridit mot indiska soldater i regionen. Många vill se ett enat Kashmir, antingen under pakistanskt styre eller som ett oberoende land.

Konflikten i Kashmir har pågått under årtionden, men har trappats upp under det senaste året.

2018 blev det blodigaste året på ett årtionde i Kashmir. Enligt människorättsorganisationen JKCCS dödades 586 personer i området i fjol. Nästan hälften var stridande separatister, men även 160 civila, varav 31 barn, fick sätta livet till.

Politiker och experter menar att de drygt 500 000 soldater som Indien har stationerat i området gör att 2019 inte ser ut att bli ett fredligare år.