Foto: Fredrik Sandberg/TT

Misstänkt våldtäktsman hittad efter 24 år

En 58-årig man har begärts häktad som misstänkt för grov våldtäkt på en åttaårig flicka i Göteborg i september 1995, alltså för 24 år sedan. Den misstänkte hittades sedan polisen gjort en så kallad familjesökning på dna från gärningsmannen.

Telegram från TT / Omni
01 mars 2019, 10.55

Våldtäkten på en flicka i Billdal, i södra Göteborg, blev mycket uppmärksammad 1995. Åttaåringen överfölls när hon cyklade hem från skolan. En vuxen man drog in flickan i ett skogsparti, där hon blev misshandlad och våldtagen. Flickan hittades senare vid en busshållplats.

Det finns inga vittnen till händelsen. Däremot lämnade gärningsmannen spår med dna. Cirka 350 personer har topsats i polisens utredning, men utan att ge träff mot den dna-profil som våldtäktsmannen lämnat.

Från nyår får polisen dock lov att göra en så kallad familjesökning i dna-registret, då man med utgångspunkt från ett visst dna letar efter tänkbara släktingar.

Billdal-fallet gav flera träffar. En av dem pekade mot den man som nu är misstänkt för våldtäkten. Han kallades till topsning, men kom inte, och var inte heller hemma när polisen knackade på.

Efter spaning kunde polisen dock gripa mannen i Västsverige på torsdagen. Han anhölls och har begärts häktad.

Ett nytt test visar att det var den nu anhållne mannens dna som hittades på flickan för 24 år sedan, uppger polisregion Väst.

"Det känns mycket bra att vi nu har kommit så här långt", säger vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand enligt ett pressmeddelande från polisen.

Det misstänkta brottet preskriberas i mars 2020.

Fakta: Dna

Dna är en engelsk förkortning för deoxiribonukleinsyra, vilket är det kemiska ämne som arvsmassan består av.

Dna finns i nästan alla levande celler, med undantag för exempelvis röda blodkroppar hos människor och andra däggdjur. Dna-molekylerna innehåller information om hur varje levande varelse ska byggas upp.

Att vi människor ser olika ut, beror bland annat på små skillnader i vårt dna. Ingen människa har exakt likadant dna som någon annan.

Källa: NE