Foto: Pontus Lundahl/TT

Monsén tionde på smärtstillande

Alexis Pinturault tog VM-guldet efter en rejäl uppåkning. Men Felix Monsén, med en hårt bandagerad hand, var nästan lika nöjd med sin tiondeplats i kombinationen.

– Det är svårt att sluta le efter ett sådant här VM, säger 24-åringen.

Telegram från TT / Omni
11 febr. 2019, 14.01

Det må vara en bit kvar till världstoppen. Men de svenska fartherrarna fick gott om motivation med sig från hemma-VM i Åre.

Felix Monsén var 19:e i super-G:n, 16:e i störtloppet och klämde till slut till med tiondeplatsen i kombinationen. Och det trots en hårt tejpad hand på grund av ett brutet lillfinger på träning i Kitzbühel nyligen.

– Jag tog lite smärtstillande efter inåkningen, för det gör ont när käpparna smäller mot handen, säger svensken.

Monsén var inte helt nöjd med sitt störtloppsåk, som gjorde att han låg 21:a. Men fartspecialistens slalomåk var desto bättre.

– Jag är impad av mig själv, jag har aldrig haft en sådan speed i slalom. Men jag har kommit in i en otroligt bra stämning den här veckan, har varit glad, mått bra och åkningen har gått super, säger han.

Ny medalj för Pinturault

Som väntat var det annars främst slalomspecialisterna som stod för upphämtningarna efter det nedkortade störtloppet. Alexis Pinturault körde till exempel upp sig från 24:e-platsen och tog det sannolikt sista VM-guldet i grenen, som i framtida mästerskap ser ut att ersättas av en parallelltävling.

– Det ligger mycket arbete och tid bakom. En lång och tuff dag, men med ett väldigt lyckligt slut för mig, säger han.

– Jag var inte säker förrän det var klart, för man vet aldrig.

Största klättringen stod dock slovenen Stefan Hadalin för. Han var bara 30:e i störtloppet, men klättrade överraskande till silverplatsen, medan österrikaren Marco Schwarz tog bronset.

MR för Köll

Alexander Köll föll i stället i resultatlistan i slalomen. Men 28-åringen var jublande glad över störtloppsdelen, där han var bara 74 hundradelar efter italienska stjärnan Dominik Paris och körde in på tiondeplatsen.

– Slalomåket var krig. Underlaget var lite sämre än väntat, men jag kämpade mig ner hela vägen, säger Köll, som till slut blev 21:a.

– Det var viktigt för mig att ta mig ner i mål, för jag ville ha med mig poängen från störtloppet. Planen utförd och en jättebra dag.

Köll, som var 20:e i super-G:n och 46:a i störtloppet, ska nu tillbaka hem till Innsbruck för en magnetkameraundersökning av ena foten, som fortfarande inte är helt bra efter störtloppskraschen i Kitzbühel.

"Vill snacka skidåkning"

Men de svenska fartherrarna pratar hellre skidåkning än skador efter hemma-VM.

– Jag är otroligt glad att jag fick till VM:et så bra som det gick. Jag har fortfarande ont, men jag ville inte gå ut med det i media, säger Köll.

– Jag vill inte snacka om hur ont jag har, jag vill snacka om resultat och om skidåkning, det är därför vi är här.

Olle Sundin blev 30:e och Zack Monsén 38:a.

Chilenaren Henrik von Appen kraschade våldsamt under störtloppsdelen, men fick enligt de första rapporterna inga allt för allvarliga skador. Chiles olympiska kommitté skriver på Twitter att von Appen skulle genomgå en magnetröntgen på ena knät, men att han preliminärt inte verkar ha skadats i övrigt.