Mordåtalad vän den sista som sågs med offret

Den unga kvinnan knivhuggs svårt och lämnas att dö vid ån. Hemma hos en barndomsvän hittas senare hennes svarta peruk – fortfarande blöt efter mordet.

Men den åtalade 21-åringen som vuxit upp sida vid sida med offret fortsätter att neka till brott.

Telegram från TT / Omni
23 okt. 2020, 05.15

Rättssalen blev full under den uppmärksammade mordrättegångens första dag. Många bekanta till de inblandade var på plats, och den åtalade mannen följde uppmärksamt åklagarens sakframställan i Kristianstad tingsrätt på fredagen. Bevisningen i målet är omfattande, men han fortsätter än i dag att neka till mord på den unga kvinna som hittades död i slutet av förra året.

– Han förnekar gärningen på samma sätt som tidigare. Han har ingenting med det här mordet att göra – det vore konstigt för han är barndomsvän med den avlidna, säger försvarsadvokat Melka Kjellberg till TT.

Går mot Vramsån

Många frivilliga blir involverade i sökandet när den 20-åriga kvinnan i Tollarp anmäls försvunnen. Den 22 november förra året syns hon för sista gången. Elva dagar senare hittas hon död i Vramsån som rinner genom det skånska lilla samhället. Det står snart klart att skadorna på hennes kropp visar tecken på att mord begåtts. Misstankarna pekar mot barndomsvännen.

Inne i rättssalen gav åklagaren en detaljerad bild av både mordoffrets samt den misstänktes liv och förehavanden. Teknisk bevisning – i form av mobiltrafik och mobiltelefonernas positionering – pekar på att de ofta haft kontakt. Han blir enligt åklagaren också den siste som träffar henne vid liv. Den bilden stärks av vittnen: Förbipasserande bilister intygar att de sett kvinnan i sällskap med en man strax innan hon dör.

– Och de går då ner mot Vramsån, förklarade åklagare Kristina Amilon inne i rättssalen.

Efter tidpunkten för mordet hittas 21-åringen dessutom av offrets mor som är ute och kör. Då irrar han omkring, förvirrad och genomblöt, ett stenkast från vattendraget där kroppen senare ska påträffas.

En undangömd blöt peruk

Enligt åtalet har den misstänkte mannen upprepade gånger skurit och huggit kvinnan med ett skarpkantat föremål. Offret dog av en yttre förblödning, men även drunkning kan ha bidragit till dödsfallet.

Enligt förundersökningen, som omfattar flera tusentals sidor, har dessutom flera fynd gjorts hemma i 21-åringens pojkrum. Ett av de främsta bevisen rör en undangömd blöt peruk, tillverkad av äkta människohår, som offret tidigare samma höst fått i gåva av en släkting. Efter en analys av peruken konstateras att de växtspår som fastnat i dess hår utgörs av samma växtlighet som växer på platsen där kvinnan mördats.

Åklagaren har tidigare inte velat gå in på några detaljer kring den åtalades motiv, men i förundersökningen framkommer det att den döda kvinnan var skyldig mannen pengar.

Rättegången vid Kristianstads tingsrätt startar på fredagen och pågår fram till den sista november.

Fakta: Detta har hänt

Den 22 november 2019 gjordes den senast kända observationen av den 20-åriga kvinnan. Hon anmäldes försvunnen av anhöriga dagen efter.

Först efter en vecka började polisens aktiva sökinsats.

Kvinnan var försvunnen i elva dagar innan hon hittades avliden i Vramsån i skånska Tollarp.

Kroppen har skador som pekar på att ett mord begåtts.

En 21-årig man har åtalats för mordet. Han anhölls i sin frånvaro kort efter att kroppen hittats och greps därefter.

Hemma hos 21-åringen har kvinnans peruk hittats undangömd vid en husrannsakan. Den var fortfarande blöt när den upptäcktes.

Det finns även vittnen som har sett kvinnan och mannen gående längs med E22, som går igenom det lilla samhället Tollarp, samma kväll som kvinnan försvann.

Även vittnen som har sett mannen vandra själv längs med E22 senare under dagen har kallats som vittnen till rättegången, som startar i Kristianstads tingsrätt fredag 23 oktober.