Foto: Mark Baker/AP/TT

Moskéskytt åtalas för 50 mord i Nya Zeeland

Mannen som misstänks för attackerna i Christchurch i Nya Zeeland åtalas för 50 mord.

Det är fortfarande oklart om Nya Zeelands terrorlagar ska användas i målet.

Telegram från TT / Omni
04 april 2019, 05.43

Av utredningstekniska skäl har den 28-årige australiern Brenton Tarrant hittills bara åtalats för ett mord, men han kommer att ställas till svars för samtliga dödade och skadade vid terrordåden den 15 mars.

"Mannen som greps i samband med terroristattackerna i Christchurch kommer att åtalas för 50 mord och 39 försök till mord när han framträder i domstolen i Christchurch på fredag", säger polisen i ett uttalande.

Lika farlig

Polisen uppger att ytterligare åtalspunkter kan tillkomma, men anger inte vilka. Det kan handla om huruvida dådet juridiskt ska behandlas som ett terroristbrott, ett dåd som premiärminister Jacinda Ardern upprepade gånger har kallat massmordet.

Landets lagar kring terroristbrott, som infördes efter attackerna i USA 2001, har inte använts särskilt ofta och det har sagts att utredningen skulle kunna kompliceras om dessa används. Men trots att det är enklare att fullfölja en renodlad mordutredning kan åklagarna vilja markera att högerextremism är precis lika farlig som islamistisk extremism.

Inga besök

Tarrant kommer att medverka i domstolen via videolänk från ett högsäkerhetsfängelse i Auckland.

Man kommer att avhandla formella frågor, såsom hur den misstänktes försvar ska skötas. Tarrant har avskedat den advokat som representerade honom i början, och australiern har sagt att han kommer att sköta sitt försvar själv. Efter det beskedet har det uttryckts oro över att 28-åringen kan försöka använda rättegången som ett sätt att föra ut sina åsikter.

Domstolen har förbjudit medier att fotografera eller filma den misstänkte terroristen.

Tarrant sitter avskiljd från andra fångar på anstalten och observeras ständigt, via kameror eller direkt av personal. Han har inte tillgång till tv, radio eller tidningar och får inte ta emot besökare. Om han döms kommer han troligen att sitta isolerad under lång tid för att inte andra fångar ska ge sig på honom, har lokala medier rapporterat.

Fortfarande vårdas 24 människor på sjukhus efter moskéattackerna. För fyra av dem är tillståndet kritiskt.

Fakta: Terrordådet i Christchurch

Den 15 mars gick en beväpnad man in i al Noor-moskén i centrala Christchurch i Nya Zeeland och öppnade eld, mitt under fredagsbönen. En andra skjutning ägde rum i Linwood-moskén.

Totalt 50 personer dödades. Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har kallat dådet för en välplanerad terrorattack.

Den 28-årige australiern Brenton Tarrant greps efter dådet, och misstänks för mord.