Foto: Henrik Montgomery/TT

Näringslivet: Kontrollera krisstöd i efterhand

Regeringen gör nödvändiga justeringar i krisstöden, anser Företagarna. Men det finns fortfarande "buggar" kvar i systemet och utbetalningar går för långsamt.

Telegram från TT / Omni
23 febr. 2021, 12.29

För att få snabbare utbetalningar till företag som söker korttidspermitteringar bör Tillväxtverket göra noggranna efterkontroller och lätta på kraven i den inledande ansökan, anser flera organisationer i näringslivet.

Det är först i början på sommaren som företag som korttidspermitterat kan få ut sina medel för december 2020, tror Patrick Krassén, näringslivsexpert på Företagarna.

– Det är inte omöjligt att det kan bli så och då kan vi få samma problem som under hösten.

Samtidigt har krav på revisorsintyg införts, vilket enligt Företagarna ytterligare försvårar att färdigställa ansökningar.

"Kan inte vänta längre"

Visitas vd Jonas Siljhammar säger att korttidsstödet tar alldeles för lång tid.

– Vi lever i en akut likviditetskris och stöden behöver gå ut här och nu. Vi kan inte vänta längre. Stöden i sig är bra men de måste betalas ut med omedelbar verkan.

Almega, arbetsgivarorganisation för tjänstesektorn, anser att fler krisåtgärder kommer att behövas, exempelvis sänkta arbetsgivaravgifter.

Regeringen förändrar i samarbete med C och L nedstängningsstödet till att utöver fasta kostnader även omfatta lönekostnader.

– Det faktum att man räknar in lönekostnader i nedstängningsstödet har vi sett som nödvändigt från dag ett, säger Patrick Krassén.

Nedstängningsstödet gäller dock endast för de företag som drabbas utifrån pandemilagen. Branschorganisationen Visita är kritisk till att stöd inte införs för krogar som drabbas av alkoholstoppet.

– Det är beklämmande att regeringen inte kommer med ett tydligt besked om hur man ska stödja de restauranger som varit nedstängda i tre månader, säger vd Jonas Siljhammar.

"Rimlig justering"

Patrick Krassén anser samtidigt att det är positivt att regeringen förändrar omsättningsstödet så att enskilda företagare som varit sjukskrivna eller föräldralediga kan få ersättning. Stödet baseras på en jämförelse med hur stort omsättningstappet varit tidigare år.

– De har redan från början varit utestängda från att söka, så det tycker vi en är rimlig justering, säger Patrick Krassén.

Företagarna ser också positivt på att regeringen sänker kostnadsräntan vad gäller anstånd att betala tillbaka på skatten, från omkring 4,6 procent till 3,1 procent.

– Vi hade hellre sett lägre men förstår att någon ränta behöver också staten ta.

Även beskedet om att omställningsstödet förlängs är nödvändigt för att parera effekterna av covid-19-krisen, anser Krassén. Regeringen rättar därmed till en del "buggar" i systemet, men fortfarande återstår flera åtgärder, inte minst de långa handläggningstiderna hos Tillväxtverket.