Foto: Ben Curtis/AP/TT

Nigeria: Väljare möttes av stängda vallokaler

Nigerias presidentval, som var planerat till lördagen, skjuts upp en vecka och ska i stället hållas den 23 februari. Besvikna väljare möttes av stängda vallokaler, och valkommissionens beslut döms ut av landets två ledande partier.

Telegram från TT / Omni
16 febr. 2019, 01.22

Valkommissionens besked kom under natten, bara några timmar innan vallokalerna skulle ha öppnat. Kommissionen hänvisar till problem med logistiken, efter rapporter om svårigheter med distributionen av valmaterial.

– Det här var ett svårt beslut för kommissionen att fatta men nödvändigt för att leverera lyckade val och stärka demokratin, meddelar valkommissionens ordförande Mahmood Yakybu.

"Ett trick"

Många väljare hade inte nåtts av informationen och möttes av stängda vallokaler på morgonen.

– Jag ser uppskjutandet som ett... trick för att rigga valet, säger väljaren Oyi Adamezie i staden Warri till AFP.

Landets styrande parti, All progressives congress (APC), och främsta utmanaren, People's democratic party (PDP), skyller på varandra och säger att motståndaren orkestrerat förseningen som ett sätt att manipulera valet.

– Vi har tidigare varnat för att PDP är ute efter att misskreditera processen så fort de inser att de inte har tillräckligt stöd för att vinna valet. Vi uppmanar valkommissionen att inte konspirera med PDP, säger Festus Keyamo, talesperson för APC.

Förutspås bli jämnt

PDP-kandidaten Atiku Abubakar anklagar i sin tur den sittande APC-regeringen för att ligga bakom uppskjutandet. Han menar att APC:s motiv är att få färre nigerianer att delta i valet.

"Vi kommer att ta oss igenom det här. Man kan skjuta upp ett val, men man kan inte skjuta upp ödet", säger Abubakar i ett uttalande.

Abubakar, före detta vicepresident, utmanar den sittande presidenten Muhammadu Buhari (APC). 84 miljoner personer har registrerat sig för att rösta och det förutspås bli ett jämnt lopp mellan de två när Afrikas folkrikaste nation går till val.

Buhari är i sin tur djupt besviken över det uppskjutna valet. Han litar helt på valkommissionens opartiskhet och vädjar till nigerianerna att avhålla sig från våldsamheter, meddelar hans talesperson.

Förra valet sköt upp

Förra gången nigerianerna valde president, 2015, sköts valet upp sex veckor. Då hänvisade valkommissionen bland annat till problem med säkerheten eftersom delar av militären var upptagna på annat håll.

Den förklaringen ratades av många som ansåg att uppskjutandet var ett sätt för dåvarande presidenten Goodluck Jonathan (PDP) att försöka vinna tillbaka röster. Muhammadu Buhari och APC anklagade Jonathan för att försöka mixtra med valet.

Fakta: Muhammadu Buhari

Den 76-årige general Muhammadu Buhari styrde landet med hårda nävar efter en militärkupp i mitten av 1980-talet, men vann presidentvalet 2015 på demokratisk väg. Det var fjärde gången Buhari kandiderade till presidentposten i Nigeria.

Han vann mot sittande presidenten Goodluck Jonathan, den första valsegern för en oppositionskandidat där makten frivilligt lämnades över i landets historia.

Han representerar koalitionen All progressives congress (APC), som framförallt gick till val på att bekämpa den utbredda korruptionen i landet. Buhari har också lovat att utrota terrorrörelsen Boko Haram, det har dock inte lyckats även om gruppen stävjats. Boko Haram genomför fortfarande regelbundet väpnade attacker.

En annan fråga som Buhari, liksom hans motkandidat, måste tackla vid en valseger är de blodiga striderna mellan boskapsskötare och jordbrukare i landet. I fjol skördade konflikterna sex gånger fler dödsoffer än Boko Harams terrordåd.

Inför valet har presidentens hälsa ifrågasatts. Förra året genomgick han flera månader av medicinsk behandling i London, men för vilken diagnos han fick vård är inte känt.

Källor: Reuters, AFP med flera

Fakta: Atiku Abubakar

Muslim. Föddes 1946 i delstaten Adamawa i norra Nigeria.

Mycket rik. Delägare i ett internationellt oljebolag med över 10 000 anställda som grundades i Lagos i södra delen av landet.

Företräder People's democratic party (PDP).

Har varit vicepresident i Nigeria under två mandatperioder. Han ansvarade då bland annat för översynen av privatiseringar av statliga företag.

Har anklagats för korruption, men aldrig ställts inför rätta. Han kallar anklagelserna politiskt motiverade, och reste nyligen till USA vilket tolkats som att han ville bevisa att han inte är efterlyst där för korruptionsbrott.

Beskriver sig själv som filantrop. Han har bland annat grundat högskolan American University, som har erbjudit utbildning till de så kallade Chibok-flickorna, som kidnappades av terrorrörelsen Boko Haram men senare släpptes efter förhandlingar.

Växte upp i en konservativ muslimsk familj som inte ville låta honom utbilda sig, något han dock gjorde. Efter examen arbetade han inom tullmyndigheten, för att sedan bli affärsman

Fick kontakter inom den politiska eliten under sin tid inom tullmyndigheten. Han gav sig in i politiken 1989 och har flera gånger ställt upp som presidentkandidat utan att vinna.

Har fyra fruar och 28 barn.

Källa: BBC